x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Certurile salvează căsnicia

Certurile salvează căsnicia

de Radu Popa    |    28 Mar 2008   •   00:00

Rezultatele preliminare ale unui studiu întreprins în rândul cuplurilor căsătorite relevă faptul că mariajele cu probleme în care partenerii îşi reprimă ura şi mânia se termină mai repede decât cele în care “protagoniştii” îşi exprimă clar nemulţumirile.


Disputele pot constitui un “medicament ideal” pentru o viaţă de cuplu durabilă

 

Rezultatele preliminare ale unui studiu întreprins în rândul cuplurilor căsătorite relevă faptul că mariajele cu probleme în care partenerii îşi reprimă ura şi mânia se termină mai repede decât cele în care “protagoniştii” îşi exprimă clar nemulţumirile. După formarea unui cuplu, una dintre principalele sarcini ale “protagoniştilor” o reprezintă aplanarea conflictelor şi reconcilierea. Cercetătorul Ernest Harburg, de la Secţia de Sănătate Publică şi Psihologie a Universităţii din Michigan, şi colegii săi au studiat 192 de cupluri căsătorite în care vârsta soţilor varia între 35 şi 69 de ani.

 

REACŢII. Specialiştii s-au concentrat asupra actelor de violenţă considerate nedrepte sau nemeritate de persoanele agresate. Potrivit lui Harburg, dacă un act de violenţă era considerat îndreptăţit, victima nu încerca o stare de mânie. În funcţie de reacţiile participanţilor, în punctul culminant al unei dispute ipotetice, Harburg a împărţit cuplurile în patru categorii. În cadrul celei dintâi, ambii parteneri îşi exprimă mânia; în cea de-a doua, doar soţia îşi manifestă ura; în cea de-a treia, soţul îşi exprimă ura, iar soţia o reprimă. Ultima categorie cuprindea cuplurile în care ambii soţi analizează situaţia şi îşi reprimă ura.

 

REZULTATE. Cercetătorii au descoperit că 26 de perechi, însemnând 52 de parteneri, au fost reţinute, ambii parteneri reprimându-şi mânia. 25% dintre partenerii reţinuţi au decedat în timpul efectuării studiului, comparativ cu doar 12,5% dintre membrii cuplurilor “certăreţe”. În cazul a 27% dintre perechile în care partenerii îşi reprimă ura, unul dintre aceştia a decedat în timpul efectuării studiului, iar în 23% dintre cazuri ambii parteneri au murit în acelaşi  interval. Comparativ, în cazul cuplurilor “certăreţe” doar în 6% dintre acestea au murit ambii parteneri şi în 19% dintre ele doar un partener.

 

News

 

Banii n-aduc fericire. Potrivit perceptelor biblice, oamenii care dăruiesc sunt mai fericiţi decât cei care primesc diferite obiecte sau avantaje materiale, morale etc. În mod paradoxal, ştiinţa a confirmat învăţăturile sfinte. Persoanele care oferă daruri altora sau care participă activ la acţiuni caritabile sunt mai fericite decât cele care nu acţionează astfel. Deşi, potrivit studiilor anterioare, se părea că sumele mari de bani intensificau starea de fericire a posesorilor, cercetări recente ale specialiştilor Universităţii British Columbia şi ai Universităţii Harvard au demonstrat contrariul. Elizabeth W. Dunn, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia, conducătorul experimentelor, a declarat că nu este deloc surprinsă de rezultatele obţinute. Ea a fost însă uimită de importanţa acordată de unii oameni modului în care îşi pot cheltui banii, faţă de metodele de a-i înmulţi. Cercetătoarea susţine că şi în cazul unor mici “donaţii” zilnice starea celor care le efectuează se îmbunătăţeşte simţitor. Ea a remarcat că rezultatul experimentului nu îi  îndeamnă pe oameni să caute slujbe mai bine plătite pentru a putea dărui mai mult altora, ci îi îndeamnă ca din “averea” lor să ofere şi altora.

 

 

Tril “sezonal”. Cântecul primăvăratec al păsărilor e considerat un “răspuns biologic” la creşterea duratei zilelor. Dacă sunt expuse la lumină pentru perioade de timp lungi, unele celule cerebrale declanşează reacţii hormonale ce constituie “semnalul” pentru găsirea unui partener cu care să se împerecheze. De obicei, păsările fac acest lucru cântând. Specialiştii au declarat că, deşi au descoperit care zone cerebrale sunt afectate de schimbarea anotimpurilor, nu au identificat încă mecanismele reacţiilor respective. (R.P.)

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă