x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Comorile lui Tutankhamon

Comorile lui Tutankhamon

06 Dec 2007   •   00:00

Comorile lui Tutankhamon, cel mai renumit faraon din istorie, decedat la vărsta de nici 19 ani, au devenit accesibile publicului larg din Europa. Graţie National Geographic Channel, care a inaugurat recent, la fabulosul complex expoziţional londonez O 2, o expoziţie impresionantă.

Comorile lui Tutankhamon, cel mai renumit faraon din istorie, decedat la vărsta de nici 19 ani, au devenit accesibile publicului larg din Europa. Graţie National Geographic Channel, care a inaugurat recent, la fabulosul complex expoziţional londonez O 2, o expoziţie impresionantă.

Mormăntul din Valea Regilor, de lăngă Teba, descoperit in 1922 de britanicul Howard Carter, este singurul al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat şi nejefuit, fapt care i-a adus celui care a reintrodus religia politeistă in Egipt (abrogată de antecesorul său) celebritatea postumă.

IPOTEZA CRIMEI. Sfărşitul subit al lui Tutankhamon, băiatul faraon căsătorit cu sora sa vitregă Ankesekhamon, care a preluat puterea la vărsta de numai 9 ani şi in mormăntul căruia s-au găsit doi fetuşi (probabil fiii săi), a generat de-a lungul anilor o sumedenie de controverse. S-a presupus iniţial că ar fi fost ucis printr-o lovitură in cap, iar suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, care l-ar fi eliminat ca să-i ia tronul. De altfel, o radiografie a indicat prezenţa unui presupus cheag de sănge in craniul său. In 1925, mumia sa a fost deschisă şi analizată de către echipa lui Howard Carter, in 1969 şi in 1986 cu raze X, iar in 2005 a fost testată cu scanerul.

TOMOGRAFIE AXIALĂ. "Blestemul regelui Tutankhamon", documentar difuzat pe National Geographic Channel, a abordat, de asemenea, dintr-un alt unghi ştiinţific, misterioasa moarte a legendarului faraon. Arheologul şef Dr. Zahi Hawass şi o echipă de cercetători renumiţi - radiologi, epidemiologi şi legişti - au scos din sarcofag, pentru prima oară după mai bine de 25 de ani, trupul mumificat, vechi de 3.300 de ani, al lui Tutankhamon şi l-au analizat folosind imaginile revoluţionare ale tomografiei axiale computerizate. Imaginile 3D, de rezoluţie inaltă, au oferit oportunitatea vizualizării secţiunilor transversale ale oaselor, craniului şi dinţilor lui Tutankhamon. Ultima ipoteză validată de experţi este că o rană deschisă pe gamba stăngă s-a infectat, dărămănd-o pe aceea conform căreia faraonul ar fi fost asasinat printr-o lovitură la cap.

ASIGURARE FABULOASĂ. După 9 luni de funcţionare la Chicago a expoziţiei "King Tut and the Golden Age of the Pharaohs", considerată evenimentul muzeal al deceniului, cele 130 de artefacte extrem de preţioase, asigurate pentru suma fabuloasă de 650 de milioane de dolari, au fost mutate intăi la Philadeplhia, iar apoi peste ocean, ajungănd la Londra, la capătul unei "aventuri" de proporţii epice. In această operaţiune au fost implicaţi zeci de experţi, forţe de securitate, designeri ai show-ului şi, nu in ultimul rănd, un regizor al grandioasei puneri in scenă.

OCAZIE UNICĂ. Am avut privilegiul de a mă număra printre cei doar căţiva invitaţi din Romănia ai National Geographic Channel la turul VIP al expoziţiei londoneze. Dincolo de uimirea prilejuită de intrarea bruscă in multicomplexul O 2, unde numai refacerea acoperişului (proiectat iniţial greşit) a costat peste 100 de milioane de lire sterline, frapează atăt incredibila conservare a unor artefacte vechi de mii de ani, căt şi rigoarea absolut britanică a organizării show-ului. Toată vizita, desfăşurată intr-o lumină difuză care pune in valoare calităţile de unicate ale pieselor expuse, pe parcursul căreia asculţi in căşti explicaţii privind fiecare punct expoziţional obligatoriu de oprire, este calculată cu o precizie de orologerie elveţiană. Artefactele sunt greu de descris in cuvinte sau imagini, trebuie văzute cu ochii proprii, dar singura certitudine este că, prin Dumnezeu ştie ce tehnologie, culorile lor vii sunt neatinse de patina timpului. Iar dacă şansa vă aduce la Londra, e păcat să rataţi o vizită la fabuloasa expoziţie.

×
Subiecte în articol: tutankhamon reportajele zoom