x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Computerul care "ghiceşte" vârsta

Computerul care "ghiceşte" vârsta

de Radu Popa    |    24 Feb 2011   •   16:18
Computerul care "ghiceşte" vârsta
153541-24-27tv-page-4-image-0001.jpgAsemenea ghicitorilor ­"tradiţionali" care apelează la cărţi de joc, cafea sau me­sa­je astrale pentru a afla vârsta cli­en­ţilor, cercetătorii Universităţii Illinois au realizat un program special  care poate es­­tima cu precizie vârsta unei persoane.

SARCINĂ DIFICILĂ. Potrivit specialiştilor, programul pentru estimarea vârstei poate fi folosit în cazuri în care nu e necesară stabilirea identităţii su­biecţilor, dar în care se impune preci­zarea vârstei lor. Spre deosebire de "ghi­citorii consacraţi", care trebuie să vi­zualizeze o persoană în întregime pentru a-i stabili etatea, software-ul specialiştilor americani are în vedere doar cercetarea fizionomiei subiecţilor.

De exemplu, programul  ar putea fi uti­­lizat pentru a împiedica minorii să pătrundă în locaţiile în care se comercializează alcool. Un rol asemănător l-ar putea avea software-ul şi în cazul clienţilor tutungeriilor, magazinelor sau raioanelor care comercializează tu­tun, iar vârsta nu le-ar permite acest lucru.

Oamenii de ştiinţă au declarat că stabilirea vârstei exacte a unei persoa­ne nu reprezintă o operaţiune simplă nici chiar pentru un computer. Impedi­mentele se datorează faptului că procesul de îmbătrânire nu e influenţat doar de structura genetică a unei persoane, ci şi de alţi factori precum: să­nă­tatea, locuinţa şi condiţiile de trai. Fi­zi­onomia furnizează o cantitate însemnată de informaţii, indiciile vizuale putând contribui la estimarea vârstei unei persoane. Caracteristicile feţei,  sexul sau tră­săturile etnice specifice joacă un rol  im­portant în analizarea imaginii.

SECURITATE. Software-ul pentru estimarea vârstei, alcătuit din trei module (analizarea feţei, interpretarea diferenţiată a datelor şi regresie liniară multiplă) a fost folosit pentru un eşantion alcătuit din 1.600 de fotografii ale unor fizionomii diferite.

Programul poate stabili vârste cuprinse între 1 an şi 93 de ani. Exactitatea evaluă­rilor poate varia de la 50%, în cazul în care vârstele subiecţilor ajung până la 5 ani, la peste 80%, când sunt analizate persoane cu etatea de până la 10 ani. Precizia analizei poate fi îmbunătăţită prin studii suplimentare asupra unor baze de date ce cuprind un număr mult mai mare de fizionomii.

În afara rolului programul menţionat în operaţiuni de control şi supraveghere, software-ul poate fi folosit pentru analiza electro­nică a procesului de management. De exemplu, o cameră ce realizează foto­grafii ale unor clienţi poate fi utilizată şi la întocmirea unor studii demografice cum ar fi: câţi adulţi cumpără hambur­geri sau câţi adolescenţi consumă o anu­mită băutură răcoritoare. Combinat cu algoritmi ce permit identificarea sexului unei persoane, software-ul pentru stabilirea vârstei poate permite sta­bilirea publicului-ţintă pentru anumite tipuri de reclame.

O altă aplicaţie ar permite unui magazin să prezinte o reclamă cu un automobil sau o barcă, dacă pragul acestuia ar fi trecut de un bărbat. Iar, în cazul în care în locaţia respectivă ar intra o femeie, ar putea fi prezentată o reclamă pentru lenjerie de damă sau pentru produse cosmetice. Estimarea vârstei unei persoane de către computer poate fi realizată fără a încălca intimitatea subiectului. Reali­zatorii programului au menţionat că acesta nu a fost conceput pentru a stabili identitatea unei persoane, ci doar vârsta acesteia.

×