x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cu cine a avut o relaţie omul de Neanderthal

Cu cine a avut o relaţie omul de Neanderthal

09 Iul 2014   •   12:52
 Cu cine a avut o relaţie omul de Neanderthal

Craniul unui om care a trăit pe teritoriul Chinei în urmă cu aproximativ 100.000 de ani prezintă particularităţi ale urechii interne specifice oamenilor de Neanderthal (foto), susţinând astfel ipoteza încrucişării dintre neanderthalieni şi primii oameni Homo sapiens, conform unui material publicat de Live Science.

Deşi Homo sapiens este singura specie de hominizi care a supravieţuit evoluţiei, primii astfel de oameni moderni au fost contemporani cu ultimii dintre neanderthalieni - specie hominidă care a trăit în Eurasia în perioada cuprinsă între acum 200.000 de ani şi acum 30.000 de ani.

Pentru a afla mai multe despre evoluţia umană, oamenii de ştiinţă au examinat un craniu uman vechi de 100.000 de ani, cunoscut drept 'Xujiayao 15', descoperit în urmă cu 35 de ani în nordul Chinei. Din punct de vedere anatomic, acest craniu prezintă caracteristici arhaice, dar sunt caracteristici care nu sunt tipice pentru oamenii de Neanderthal. 

'Este evident că nu este un om modern', dar nu este nici un om de Neanderthal, a precizat Erik Trinkaus, antropolog la Universitatea Washington University din St. Louis. Scanarea craniului a dezvăluit însă o surpriză de proporţii pentru paleoantropologi: urechea internă a acestui om arhaic este aproape identică cu cea a omului de Neanderthal.

Urechea internă este localizată în osul temporal al craniului. Ea conţine cohlea, care transformă undele sonore în impulsuri electrice pe care le transmite la creier pentru a fi decodificate şi un sistem de canale semicirculare cu rol în păstrarea echilibrului. Aceste canale semicirculare se păstrează foarte bine în rămăşiţele fosilizate de mamifere, conform cercetătorilor.

La mijlocul anilor '90, oamenii de ştiinţă au identificat o dispunere a acestor canale semicirculare ce este caracteristică omului de Neanderthal. Ulterior, aceste caracteristici au fost folosite pentru a identifica fosile de neanderthalieni prin comparaţie cu rămăşiţe ale unor oameni arhaici sau chiar oameni moderni.

'Ne aşteptam ca în urma scanării să observăm un labirint temporal foarte apropiat de cel al unui om modern, dar în schimb am găsit unul de neanderthalian', conform lui Trinkaus. Prin comparaţie, niciunul dintre alte trei cranii de oameni arhaici, descoperite în diferite părţi ale Chinei, nu prezentau aceste caracteristici ale urechii interne. 

Această concluzie susţine ipoteza legată de posibila încrucişare dintre primii reprezentanţi ai speciei Homo sapiens şi oamenii de Neanderthal. Detaliile acstui studiu sunt prezentate în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences . (Agerpres)

×