Dacă eclipsa de Soare de luni, 8 aprilie, nu suscită suficient entuziasm științific, oamenii sunt încurajați să poarte verde și roșu pentru a experimenta efectul Purkinje. Cunoscut și sub denumirea de schimbare sau fenomen Purkinje. Acest efect apare atunci când sensibilitatea ochiului trece de la roșu la albastru în lumină slabă, potrivit Science News.
În timpul fazei intermediare a unei eclipse de Soare, care începe cu aproximativ 4 - 5 minute înainte de totalitate, atmosfera se află în zona de viziune mezopică, cunoscută mai frecvent ca amurg. În această fază, lucrurile vor părea mai puțin colorate.
În aceste condiții de lumină scăzută, două tipuri de celule sunt active în ochi: bastonașe și conuri. Tijele sunt responsabile pentru vederea în lumină slabă, iar conurile sunt responsabile pentru vederea în lumină mai mare. Conurile nu sunt suficient de sensibile pentru a capta lumina slabă, așa că, deși funcționează în amurg, culorile și contrastul se estompează. Din acest motiv, nuanțele albastru-verde tind să fie singurele culori pe care ochii le pot capta în condiții de lumină slabă.
Datorită efectului Purkinje, verdele va părea de fapt mai strălucitor în comparație cu mediul gri, iar roșul va deveni mai închis.
Totuși, acest efect nu va apărea pe cameră, este o chestiune de percepție, nu de optică, notează news-leader.com.