x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cuvinte care dor, la propriu

Cuvinte care dor, la propriu

de Radu Popa    |    16 Apr 2010   •   00:00
Cuvinte care dor, la propriu
Sursa foto: /Thinkstock

Un băţ gros sau o piatră de dimensiuni mai mari poate produce rănirea, uneori gravă, a unei persoane. Despre cuvinte, însă, nu se putea spune acelaşi lucru. Până nu demult, specialiştii erau de părere că anumite cuvinte puteau produce durere doar într-un sens, mai degrabă metaforic.

Cercetări de dată recentă au demonstrat însă că oamenii de ştiinţă vor fi nevoiţi să îşi schimbe teoria. Studiile menţionate au relevat faptul că regiunile cerebrale cu rol în percepţia durerii pot fi activitate de cuvinte care descriu durerea. Astfel, dacă o persoană aude sau citeşte unele cuvinte precum "epidemie", "calamitate", "chinuri", "tortură", "groaznic", "înfiorător", la nivel cerebral este activată regiunea responsabilă cu memorarea experienţelor traumatizante, individul respectiv resimţind o senzaţie de durere mai mult sau mai puţin intensă în funcţie de semnificaţia termenului respectiv.

MATRICEA DURERII
Un grup de specialişti în psihologie ai Universităţii Friederich Schiller din oraşul german Jena au apelat la un eşantion format din 16 indivizi. Subiecţii au fost rugaţi să citească 16 cuvinte care făceau referire la durere şi să îşi imagineze scene care ar fi corespuns fiecărui termen în parte. Ulterior, ei au fost solicitaţi să repete experimentul, atenţia fiindu-le, însă, distrasă de mai multe ori în timpul cititului.

Pe parcursul desfăşurării experienţelor, creierul subiecţilor a fost monitorizat cu ajutorul Rezonanţei Magnetice Nucleare Funcţionale. Potrivit dr Thomas Weiss, la nivel cerebral s-a înregistrat o activare a "matricei durerii" în timp ce erau citite cuvinte care descriau durerea. "Matricea durerii" este zona cerebrală în care sunt stocate amintiri legate de experienţe dureroase din trecut.

Regiunea respectivă are rolul unui "depozit" care poate fi activat la nevoie pentru avertizarea persoanei în cauză, aceasta fiind îndemnată să evite, în viitor, situaţiile care i-ar putea provoca durere. Conducătorul experimentului, cercetătoarea Maria Richter, a menţionat că studiul a relevat activarea "matricei durerii" situată la nivel cerebral atunci când au foszt auzite sau citite cuvine ce exprimau durerea.

Specialiştii au constat că o serie de cuvinte cu seminificaţie negativă precum "dezgustător", "înspăimântător" sau "oribil" nu produceau activarea zonei cerebrale respective. De asemenea, termeni cu sens pozitiv sau neutru nu produc reacţii asemănătoare celor declanşate de cuvintele legate de durere.

×
Subiecte în articol: stiinta