x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Daca mai era de demonstrat: lectura este benefica pentru creier! (studiu)

Daca mai era de demonstrat: lectura este benefica pentru creier! (studiu)

15 Sep 2012   •   14:24
Daca mai era de demonstrat: lectura este benefica pentru creier! (studiu)

Desi existau numeroase dovezi ale faptului ca lectura are numai rezultate benefice, neurobiologii de la Universitatea din Standford s-au hotarat sa demonstreze acest lucru in mod stiintific.examinand fluxul sangvin din creierul unor voluntari care au fost pusi sa citeasca pasaje din romanul "Mansfield Park" de Jane Austen, in timp ce efectuau un test de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Voluntarii au fos tnevoiti sa citeasca anumite pasaje relaxati, iar apoi au fost pusi sa citeasca alte pasaje cu o mai mare putere de concentrare. In ambele situatii, s.a putut constata o crestere a fluxului sangvin in creierul voluntarilor, care a depasit nivelul inregistrat in mod obisnuit in timpul altor activitati recreative.

Atunci cand au fost nevoiti sa se concentreze - un tip de lectura intalnit la scrierea unui eseu sau pregatirea pentru examene -, cresterea fluxului sangvin s-a manifestat dincolo de regiunile cerebrale asociate functiilor executive, legate de mecanismele responsabile cu rezolvarea unor teste in timpul examenelor.

Cercetatorii ii americani sustin ca ambele tipuri de lectura aduc beneficii majore din punct de vedere neurologic si depasesc astfel sfera care tine de "largirea orizonturilor culturale" ale unei persoane.

huffingtonpost.com

×