x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce beau oamenii mai mult de cât şi-ar dori. Studiu

De ce beau oamenii mai mult de cât şi-ar dori. Studiu

02 Sep 2012   •   10:06
De ce beau oamenii mai mult de cât şi-ar dori. Studiu

Forma paharului influenteaza cantitatea de lichid pe care o ingeram, demonstreaza un studiu recent citat de descopera.ro.

In Marea Britanie, consumul exagerat de bauturi alcoolice este o problema in crestere, mai ales in randul tinerilor, explica Angela Attwood, psiholog la Universitatea Bristol. Din cauza activitatii infractionale asociate consumului exagerat de alcool, din ce in ce mai multi oameni refuza sa mearga noaptea in centrele oraselor. De asemenea, consumul in exces al bauturilor alcoolice reprezinta o problema de sanatate publica, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand ca alcoolul provoaca 2,5 milioane de decese anual.

Profesorul Attwood doreste sa tempereze consumul exagerat de alcool cu ajutorul educatiei. 'Oamenii nu-si dau seama cat de mult si cat de repede beau', explica psihologul. Cercetatoarea a banuit ca unul dintre motivele ce stau la baza acestei probleme este forma paharului din care sunt consumate bauturile alcoolice, care pot influenta perceptia pe care oamenii o au asupra cantitatii de alcool consumat.

Pentru a testa aceasta ipoteza, echipa de cercetatori coordonata de Attwood a efectuat un experiment cu ajutorul a 160 de voluntari, impartiti in 8 grupuri. Cercetatorii au cerut participantilor din cele 8 grupuri sa bea fie 177 de mililitri, fie 354 de mililitri de bere sau de limonada dintr-un pahar care era fie drept, fie curbat. In timp ce consumau respectivele bauturi, participantii se uitau la un documentar despre natura si efectuau un test ce avea rolul de a ascunde adevaratul scop al studiului.

Studiind inregistrarile video, cercetatorii au descoperit ca un grup de voluntari consumau mult mai repede bauturile in comparatie cu celelalte grupuri: cei care foloseau pahare curbate. Cercetarea arata ca persoanele care consumau 354 de mililitri de bere dintr-un pahar drept aveau nevoie, in medie, de 13 minute pentru a bea lichidul. In schimb, cei ce consumau aceeasi cantitate de bere dintr-un pahar curbat aveau nevoie de doar 8 minute.

Citeste continuarea aici.

×