x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce cred oamenii de ştiinţă că şi-au pierdut oamenii blana. În ce condiţii ne-ar putea creşte la loc în viitor

De ce cred oamenii de ştiinţă că şi-au pierdut oamenii blana. În ce condiţii ne-ar putea creşte la loc în viitor

13 Sep 2011   •   17:16
De ce cred oamenii de ştiinţă că şi-au pierdut oamenii blana. În ce condiţii ne-ar putea creşte la loc în viitor

De ce oamenii nu au blana ca alte mamifere este o intrebare care a nedumerit de mult oamenii de stiinta si la care incearca sa raspunda cercetatorul David Wilkinson, de la Universitatea "John Moores" din Liverpool.

Teoria sa este ca oamenii primitivi si-au pierdut blana pentru ca un corp mai putin paros ii ajuta sa vaneze mai eficient, mai precis sa-si fugareasca prada pe distante lungi. Folosind programe avansate pe calculator, David Wilkinson face comparatii intre eficienta alergatului pe distante lungi, avand un corp imblanit si acelasi lucru fara par pe corp.

"Toate galeriile de arta contin picturi si sculpturi cu oameni dezbracati. Aceste capodopere incanta ochii iubitorilor de arta, dar nedumeresc ochii oricarui zoologist. Niste mamifere care nu au blana si merg pe doua picioare reprezinta o adevarata raritate", spune David Wilkinson.

"Potrivit estimarilor noastre pe calculator, oamenii primitivi, care erau imblaniti, nu aveau probleme in a parcurge distante scurte - eventual sa alerge spre primul copac pentru a scapa de un pradator - dar nu erau in stare sa alerge pe distante lungi pentru a-si prinde prada. Oamenii sunt niste mamifere care transpira abundent, iar evaporarea transpiratiei este esentiala in conditii de efort prelungit. Un mamifer fara blana beneficiaza mult mai mult de pe urma transpiratiei decat unul cu blana", spune cercetatorul.

O alta teorie care incearca sa explice disparitia blanii la oameni a fost propusa de profesorul Peter Wheeler, tot de la Universitatea "John Moores" din Liverpool, in anii '80. Acesta afirma ca oamenii si-ar fi pierdut blana pentru a putea rezista mai bine in caldura savanelor africane.

Totusi, cercetarea acestuia se baza pe modele matematice, care nu luau in calcul si miscarile pe care oamenii primitivi le faceau si modul in care blana afecta actiunile lor.

Daca oamenii si-au pierdut blana pentru ca erau nevoiti sa alerge dupa prada pe distante lungi, este atunci posibil ca blana sa creasca la loc, acum cand putini oameni se mai indeletnicesc cu alergarea cinei pana la epuizare?

Wilkinson spune ca blana nu se poate intoarce decat in anumite conditii: "doar din ratiuni de ordin sexual". Cu alte cuvinte, daca femeile ar alege in mod constant pentru reproducere barbatii parosi, dand astfel nastere, in timp, unei specii imblanite prin selectie sexuala.

Oamenii primitivi au inceput sa mearga in doua picioare in urma cu patru milioane de ani, lucru atestat de fosilele gasite in Africa. In ceea ce priveste data la care au inceput sa-si piarda blana, nu exista certitudini, pentru ca blana nu se fosilizeaza.

Wilkinson estimeaza insa ca blana a inceput sa dispara in urma cu trei milioane de ani, data la care au aparut paduchii lati, implicit parul pubian la oamenii primitivi care isi vor fi pierdut deja blana de pe tot corpul.

×