Cercetatorii australieni de la Univesitatea din Queensland au analizat motivul pentru care unii fotbalisti sunt tentati sa simuleze un fault comis asupra lor in careu pentru a obtine o lovitura de la 11 m.
Tentatia de a insela. In urma unor recente cercetari, specialistii de la Antipozi au constatat ca fotbalistii simt o tentatie mai mare de a simula un fault in careu atunci cand scorul partidei este egal, meciul se apropie de final, iar un penalty salvator le-ar putea aduce victoria. Ei ar putea astfel evita ca, la sfarsitul partidei, sa traiasca o mare deceptie. Potrivit unuia dintre initiatorii studiului, dr. Robbie Wilson, in cazul oamenilor, tendinta de a insela e foarte greu de analizat deoarece deseori aceasta nu poate fi detectata. El este de parere ca fotbalul profesionist le-a permis cercetarilor sa studieze motivele care conduc la aparitia inselaciunilor. Numeroase camere de luat vederi au fost amplasate in apropierea careului in care cativa fotbalisti patrundeau in incercarea de a inscrie un gol in poarta adversa. Acestea au permis specialistilor o apreciere mai corecta a cazurilor in care subiectii "se impiedicau", "cadeau spectaculos" si "se zvarcoleau" chiar daca nu existase nici un contact fizic cu adversarul sau acesta din urma doar isi jenase usor "victima". Oamenii de stinta considera ca simularile depistate cu ajutorul camerelor reprezentau dovezi clare ale tendintei unor jucatori care incercau sa-i pacaleasca pe arbitri sau pe adversari.
Comparatii. In cadrul studiului, initiatoarea acestuia, Gwendolyn David, a analizat faze controversate petrecute in careu in timpul disputarii a cate 10 meciuri din ligile de fotbal spaniola, germana, olandeza, italiana, franceza si australiana. Savanta intentiona ca, in acest fel, sa depisteze "faulturile" care, in realitate, fusesera doar simple simulari. Reactiile jucatorilor asupra carora s-au produs agresiunile au fost catalogate drept: legitime, usor dezamagitoare cand subiectul lovit de un adversar a exagerat urmarile impactului sau foarte dezamagitoare cand nu a existat contact fizic. Cercetatoarea a analizat si locul in care s-a produs faultul, minutul in care a fost comis si scorul in momentul producerii sale. Potrivit lui Wilson doar 6% (169) din numarul total de faulturi observate (2.803) erau simulari, restul (2.633) fiind considerate legitime. El a mentionat ca 33% dintre simulari au fost recompensate de arbitru cu un penalty. Savantul a tinut sa precizeze ca, in cazul executarii unui penalty, sunt 80% sanse ca executantul sa inscrie. Se pare ca procentul ridicat de reusita este motivul care ii determina pe unui jucatori sa "plonjeze" in careu chiar daca adversarii nici macar nu ii ating. Omul de stiinta a mentionat ca, intr-un campionat, cu cat arbitrii par dispusi sa acorde mai usor un penalty, cu atat jucatorii sunt mai tentati sa simuleze.