x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Delfini cu trese pe inotatoare - Marina SUA foloseste mamifere acvatice in misiuni speciale

Delfini cu trese pe inotatoare - Marina SUA foloseste mamifere acvatice in misiuni speciale

de Delia Zahareanu    |    15 Feb 2007   •   00:00
Delfini cu trese pe inotatoare - Marina SUA foloseste mamifere acvatice in misiuni speciale

Programul de folosire a mamiferelor subacvatice pentru misiuni permite Marinei militare americane sa se asigure ca, in razboiul impotriva terorismului, atacantii nu pot lua Statele Unite prin surprindere nici pe sub apa.

Dupa ce au fost instruiti si dresati special pentru realizarea misiunilor de detectare, la baza de la San Diego, California, aproximativ 30 de delfini si lei de mare ar putea fi relocati in viitorul apropiat in statul Washington, pentru a securiza perimetrul bazei militare navale de la Kitsap-Bangor, in apropiere de Seattle, impotriva atentatelor antiteroriste, relateaza Associated Press. Adevarate "vedete" ale Programului Marinei pentru Mamiferele Subacvatice, delfinii, datorita simturilor lor care pot actiona ca un sonar veritabil, au fost folositi de armata americana pana acum la operatiuni de depistare a minelor subacvatice. Ei sunt utilizati mai ales in misiunile de patrulare, insotindu-i pe scafandrii militari si pe scufundatorii Marinei. Ultima misiune de patrulare pentru depistarea minelor subacvatice la care au fost utilizati delfini, a fost cea din golful irakian Umm Qasr, in 2003. Este pentru prima data cand delfinii sunt luati in considerare pentru misiuni antitero, de identificare si de avertizare in momentul aparitiei unor scufundatori neidentificati in zonele in care Marina militara detine baze.

MK4 MMS. Prima oara cand delfinii au luat parte la misiuni de detectare a minelor subacvatice a fost in razboiul din Vietnam. Dupa aceea, armata americana a decis includerea lor intr-un program de cercetare prin care se urmarea imbunatatirea designului submarinelor si performanta sistemelor acustice utilizate pe armele Marinei SUA, plecand de la studierea evolutiei delfinilor in mediul lor natural de existenta. Ulterior, delfinii au intrat cu drepturi depline in programele MK4 MMS, MK6, MK7 MMS, prin care extrem de inteligentele mamifere marine depisteaza sau marcheaza locatiile minelor subacvatice, pe fundul oceanului. Avantajul de necontestat al delfinilor asupra oamenilor este ca ei sunt capabili de scufundari la mare adancime, fara sa aiba problemele de adaptare la presiune pe care le au scafandrii umani.

FLOTA MAMIFERELOR
In prezent, Marina militara americana are in jur de 100 de delfini si lei de mare inclusi in programele sale de cercetare sau angrenati efectiv in misiuni de supraveghere si depistare. Programele au debutat in anii ’60, dar au existat si critici la adresa lor. Biologul marin Stephanie Boyles a declarat referitor la misiunile Marinei care folosesc delfini ca nu reprezinta un sistem riguros de aparare si ca animalele nu ar trebui tinute in incintele mici de care au parte la baza din San Diego.

×
Subiecte în articol: zoom