Oamenii de ştiinţă au aflat recent detalii extraordinare legate de monumentul Stonehenge. Potrivit experţilor, noile date demonstrează faptul că regiunea fusese locuită cu 5.000 de ani mai devreme decât credeau până acum istoricii, scrie Daily Mail.
O echipă de arheologi, condusă de David Jacques, de la Open University, a cercetat o zonă mai puţin analizată, din apropierea monumentului. În urma investigaţiilor, experţii au găsit aici un izvor, sursa esenţială de apă potabilă pentru oamenii din antichitate.
"Datorită izvorului, aici veneau animale salbatice, iar în timp s-au stabilit şi oamenii, grupuri de vânători-culegatori", a declarat David Jacques.
Mai mult, în apropiere au fost identificate ruinele unei aşezări care datează din anul 7.500 î.Hr. Aceste noi descoperiri înseamnă că regiunea fusese locuită cu 5.000 de ani mai devreme decât credeau pâna acum istoricii.
Cercetătorii au scos la lumină şi stâlpi de lemn, care datează din perioada 8.500-7.000 î.Hr. Datarea vestigiilor s-a facut prin folosirea metodei pe bază de carbon radioactiv.
Josh Pollard, de la Universitatea Southampton, a confirmat importanţa acestei descoperiri.
"Echipa lui David a găsit dovezi ale unor aşezări din perioada Mezolitică în zona monumentului Stonehenge, lucru care are o importanţă covârşitoare", a declarat Pollard.