x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire incredibilă: Plasticul care imită pielea, "sângerează" şi se vindecă singur

Descoperire incredibilă: Plasticul care imită pielea, "sângerează" şi se vindecă singur

31 Mar 2012   •   06:47
Descoperire incredibilă: Plasticul care imită pielea, "sângerează" şi se vindecă singur

Cercetatorii de la University of Southern Mississippi au prezentat, in cadrul conferintei Societatii Chimistilor Americani, plasticul care imita pielea si care se vindeca singur atunci cand este taiat sau zgariat, scrie theregister.co.uk. Materialul poate mima pana si sangerarea pentru a anunta o defectiune.

Oamenii de stiinta au declarat ca materialul poate furniza suprafete care se "vindeca" singure pentru o multitudine de produse incepand de la telefoanele mobile si laptopuri pana la masini.

"Mama Natura a dotat toate lucrurile cu sisteme biologice ce au abilitatea sa se repare singure. Noul nostru plastic incearca sa imite natura, emitand un semnal rosu atunci cand este deteriorat si sa se regenereze atunci cand este expus la o lumina / temperatura puternica sau la schimbarile de pH. Materialul poate semnala avarii la structurile aparatelor de zbor. In acel moment, poate fi luata o decizie, de inlocuire a partii avariate sau de expunere a acesteia la o lumina puternica", a declarat profesorul Marek Urban, cercetatorul sef de la Universitatea de Sud Mississippi.

Potrivit The Register, materialul va putea fi folosit pe scara larga intr-o gama foarte larga de aplicatii. "Ganditi-va la un automobil realizat dintr-un astfel de material si care, in caz de accident, isi rezolva singur problemele. Sau la un telefon mobil care devine, practic, imposibil de distrus", a explicat profesorul american.

×
Subiecte în articol: plastic imita pielea