x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire UIMITOARE. Un continent se va separa și va forma un nou ocean

Descoperire UIMITOARE. Un continent se va separa și va forma un nou ocean

de Giulia Anghel    |    10 Mar 2023   •   20:30
Descoperire UIMITOARE. Un continent se va separa și va forma un nou ocean
Sursa foto: Hepta

Oamenii de știință au descoperit formarea unui nou ocean prin despărțirea continentului african.

Al doilea cel mai mare și cel mai populat continent de pe glob se va separa, făcând loc unui nou ocean. Țări precum Zambia și Uganda ar putea avea într-o zi propriile lor linii de coastă dacă masa de uscat continuă să se separe.

Un studiu geologic publicat în regista Geophysical Research Letters, confirmă formarea unui alt ocean, pe măsură ce Africa se separă. Oamenii de  știință au reușit să localizeze locul exact unde, la foarte mare adâncime, se află prima fisură a continentului cu suprafața de peste 30 de milioane de kilometri pătrați. Aceasta este poziționată la granițele a trei plăci tectonice care se îndepărtează treptat una de cealaltă. Geologii au observat că procesul tectonic complex va face loc unui corp de apă complet nou peste milioane de ani, scrie unilad.com.

Fisura Africii de Est a apărut în 2005 în deșerturile Etiopiei și are acum o lungime de 35 de mile. 

„Acesta este singurul loc de pe Pământ unde putem studia modul în care ruptura continentală devine una oceanică”, spune Christopher Moore, doctorand la Universitatea din Leeds, pentru NBC News. 

El a folosit tehnologia radar prin satelit pentru a monitoriza activitatea vulcanică în regiunea Africii de Est, cel mai frecvent asociată cu destrămarea treptată a continentului. Crăpătura se află la întrepătrunderea plăcilor tectonice africane, arabe și somaleze iar, în ultimii 30 de milioane de ani, placa arabă s-a îndepărtat încet de continentul african.

Această schimbare tectonică a fost observată și înainte, deoarece a creat Marea Roșie și Golful Aden, între cele două bucăți de uscat conectate. În plus, placa somaleză se îndepărtează și de placa africană, făcându-și drum prin Valea Fisurii Africii de Est.

Prin utilizarea instrumentelor GPS, cercetătorii au reușit să facă măsurători precise ale acestor mișcări de pământ.

„Putem măsura mișcarea de la câțiva milimetri pe an. Pe măsură ce primim din ce în ce mai multe măsurători de la GPS, obținem o idee mult mai bună a ceea ce se întâmplă. Golful Aden și Marea Roșie vor inunda regiunea Afar și Valea Fisurii Africii de Est și vor forma un nou ocean. Iar acea parte a Africii de Est va deveni un mic continent separat”, explică Ken Macdonald, geofizician marin și profesor emerit de la Universitatea din California.

Cele trei plăci tectonice se distanțează una de cealaltă cu viteze diferite, dar geofizicianul spune că placa arabă se îndepărtează de Africa cu circa 1 inch pe an. Placa africană și cea somaleză se desprind într-un ritm și mai lent, de la aproximativ jumătate de inch până la 0,2 inci în fiecare an.

×
Subiecte în articol: ocean africa