x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire uimitoare în Cehia. Ansamblu circular mai vechi decât Stonehenge și Piramidele din Giza

Descoperire uimitoare în Cehia. Ansamblu circular mai vechi decât Stonehenge și Piramidele din Giza

de Giulia Anghel    |    27 Sep 2022   •   12:54
Descoperire uimitoare în Cehia. Ansamblu circular mai vechi decât Stonehenge și Piramidele din Giza

Arheologii cehi au descoperit un ansamblu circular mai vechi decât Stonehenge și Piramidele din Giza.

Structura are o vechime de peste 7.000 de ani și măsoară circa 180 de picioare în diametru, anunță Radio Praga International, citat de artnews.com.

Aceasta datează din perioada neolitică, fiind construită între anii 4900 î.e.n. - 4600 î.e.n. Se numește Rotunda și este una dintre cele mai vechi structuri masive din Europa. 

Prin comparație, se crede că vestitul Stonehenge din Marea Britanie datează din anul 3100 î.e.n., în timp ce faimoasele Piramide din Giza au fost ridicate în jurul anului 2600 î.e.n. Prin urmare, Rotunda este cu cel puțin 1.000 de ani mai veche decât Stonehenge și a fost construită cu câteva mii de ani înaintea piramidelor.

Ansamblul a fost descoperit în Vinor, un cartier aflat la periferia orașului Praga. Aproximativ 200 de structuri au fost descoperite în toată Europa, 35 dintre ele fiind găsite în Cehia.

Cercetătorii încă mai încearcă să înțeleagă scopul ori semnificația acestuia pentru oamenii din epoca de piatră. 

„Una dintre teorii este că ar fi putut fi un centru comercial. De asemenea, posibil să fi fost un centru al unui cult religios, unde erau practicate ritualuri de trecere sau legate de perioada anului. Rotundele au fost construite în epoca de piatră, când oamenii nu descoperiseră încă fierul. Singurele unelte pe care le puteau folosi erau din piatră și oase de animale”, explică Miroslav Kraus, șeful echipei de arheologi din Praga. 

Se crede că ansamblul Rotunda a fost construit de oameni care aparțineau culturii Ceramicii, cunoscuți pentru satele lor agricole din Europa Centrală și care au atins apogeul de dezvoltare între anii 4900 î.e.n. - 4400 î.e.n.

×
Subiecte în articol: arheologie cehia