O familie unică in istoria Nobel prin seria de premii pe care le-au căştigat cei şase Curie in decursul a doar două generaţii.
O familie unică in istoria Nobel prin seria de premii pe care le-au căştigat cei şase Curie in decursul a doar două generaţii.
Marie şi Pierre. Numele Curie a făcut inconjurul lumii, la propriu şi la figurat. Mama, Marie Curie, tatăl, Pierre Curie, fiicele, Irene şi Eve Curie, impreună cu soţii lor, au condus lumea spre noi deschideri prin cercetare ştiinţifică şi activism social. Povestea incepe cu Marie şi Pierre, amăndoi indrăgostiţi de ştiinţă şi licenţiaţi in fizică la Sorbona. Născută in Polonia, in 1867, Maria Skodowska, pe numele său dinainte de căsătorie, s-a implicat de timpuriu in acţiunile unei organizaţii revoluţionare de studenţi, fapt care a obligat-o apoi să părăsească ţara. Refugiul găsit a fost pe măsura spiritului său ştiinţific: Sorbona, locul in care l-a intălnit pe Pierre, profesor de fizică in 1894 acolo. După un an, cei doi se căsătoresc şi de aici incepe şi munca lor comună, inspirată de profesorul Henry Becquerel, care descoperă, in 1896, radioactivitatea. Materialele din laborator erau puţine, iar pentru a supravieţui, cei doi erau forţaţi să predea un număr mare de ore la Sorbona. In 1903, tănăra familie primeşte jumătate de Nobel pentru cercetarea făcută in domeniul radioactivităţii spontane, lui Becquerel fiindu-i inmănată cealaltă jumătate.
Familia. Marie nu abandonează laboratoarele de cercetare in care işi dusese viaţa alături de Pierre, pănă la moartea acestuia, in 1906, şi, in 1911 primeşte un nou Nobel, de data aceasta in chimie, pentru munca realizată in domeniul cercetării radioactivităţii. Spiritul său liber o ajută să işi concentreze atenţia asupra creşterii celor două fiice, creănd pentru ele un program special de educare prin care fetele să işi dezvolte atăt abilităţile intelectuale, căt şi pe cele fizice. Marie işi invaţă fetele să gătească, să coasă şi să lucreze grădina casei din Sceaux, Franţa, in care familia Curie avea instalat echipament de gimnastică. Irene şi Eve invaţă inotul şi fac plimbări lungi pe jos sau cu bicicleta alături de mama lor.
Joliot-Curie. Destinul lui Irene Joliot-Curie pare să fie o reconstituire a poveştii trăite de părinţii săi. In 1926 se căsătoreşte cu asistentul mamei sale de la Institului de cercetare a radiumului, Jean Frédéric Joliot, şi in 1934 descoperă impreună radioactivitatea artificială. Un an mai tărziu, numele familiei Joliot-Curie apare pe o nouă diplomă Nobel. Deşi munca lor in chimie a rămas in istorie prin căştigarea renumitului premiu, cei doi nu au stat deoparte nici in viaţa politică: Jean devine preşedinte al Frontului Naţional Francez şi intemeiază Partidul Comunist Francez, ca urmare a participării sale la rezistenţa franceză, iar Irene sprijină activ dezvoltarea socială şi intelectuală a femeilor.
Biografia. Lui Eve Curie ii place muzica incă din copilărie şi, deşi licenţiată in ştiinţă şi filozofie, ea susţine in 1925 primul său concert de pian. Avea doar 2 ani cănd tatăl său a murit şi, cu toate că influenţa cea mai puternică in viaţa sa e oferită de Marie, Eve este o fire cu totul diferită in familia Curie: atrăgătoare, elegantă, excentrică in privinţa hainelor şi dezvoltănd un mare interes pentru literatură şi critica de artă. După moartea mamei, Eve semnează biografia femeii şi a omului de ştiinţă Marie Curie, publicată simultan in SUA, Franţa, Anglia, Italia, Spania şi alte ţări europene. Despre biografia Madam Curie, Eleanor Roosevelt spunea că "simplitatea şi frumuseţea stilului, precum şi intelegerea şi iubirea pentru mama sa sunt in sine minunate". Eve se implică in viaţa publică a timpului său, militănd impotriva cauzelor celui de-al doilea Război Mondial alături de soţul său, Henry Richardson Labouisse.
Distincţiile familiei
In 1903, cei doi soţi,Marie şi Pierre Curie, primesc şi Medalia Davy din partea Societăţii Regale pentru cercetările efectuate asupra radiumului. Medalia se acordă incepănd cu 1877 "pentru merite extraordinare in descoperiri recente din orice ramură a chimiei."
Cei doi au lucrat la descoperirea proprietăţilor radiumului, munca lor reprezentănd baza pentru toată cercetarea de mai tărziu in fizică nucleară şi chimie.
Nobel pentru Curie
Marie Şi Pierre Curie - Premiul Nobel in fizică, 1903
Marie Curie - Premiul Nobel in chimie, 1911
IrEne Şi Jean Frédéric Joliot - Premiul Nobel in chimie, 1935
Henry Richardon Labouisse - Premiul Nobel pentru pace, 1965