x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Distrus de cutremur, inundat de ape

Distrus de cutremur, inundat de ape

21 Iun 2008   •   00:00

China continuă să-şi contorizeze efectele devastatoare ale cutremurului de la 12 mai, care a ucis aproximativ 87.000 de oameni şi a ras de pe faţa Pămîntului cel puţin cinci milioane de locuinţe. Oraşul Beichuan, unul dintre cele mai afectate de seism, a fost inundat săptămîna trecută prin deversarea lacului Tangjiashan, un bazin extrem de instabil format în urma mişcărilor scoarţei terestre de luna trecută.



China continuă să-şi contorizeze efectele devastatoare ale cutremurului de la 12 mai, care a ucis aproximativ 87.000 de oameni şi a ras de pe faţa Pămîntului cel puţin cinci milioane de locuinţe. Oraşul Beichuan, unul dintre cele mai afectate de seism, a fost inundat săptămîna trecută prin deversarea lacului Tangjiashan, un bazin extrem de instabil format în urma mişcărilor scoarţei terestre de luna trecută. Potrivit surselor citate de Agenţia de ştiri China Nouă, apele lacului au acoperit aproximativ o treime din ruinele oraşului Beichuan, după ce Armata a folosit explozibil pentru a lărgi o breşă de deversare. S-a recurs la această măsură pentru că lacul începuse să se deverseze (cu o viteză de aproximativ zece ori mai mare decît pînă în momentul exploziei controlate), ameninţînd astfel viaţa oamenilor, au anunţat autorităţile locale. Furia Tangjiashanului a scos de sub dărîmături trunchiuri de copaci, vehicule, cadavre şi bunuri de valoare şi a îngropat ultimele speranţe ale sinistraţilor de a se întoarce la casele lor. Şuvoaiele au luat tot ce le-a ieşit în cale, iar străzile s-au transformat în adevărate rîuri, pline de copaci, maşini şi moloz rămas de la casele prăbuşite în timpul cutremurului. Nivelul apei din Tangjiashan, cel mai mare din cele peste 30 de lacuri formate în urma celui mai devastator cutremur care a zguduit China în ultimii 40 de ani, a scăzut cu opt metri în trei ore şi spiritele s-au mai calmat. Dar aproximativ 250.000 de chinezi care au fost evacuaţi din regiune în contextul acestei operaţiuni au rămas fără un acoperiş deasupra capului. După explozia controlată în jurul Beichuanului, oraşul-fantomă din sud-vestul Chinei, apele s-au mai calmat.

ULTIMELE EXEMPLARE DE RINOCERI ALBI
Rinocerul alb, care trăieşte în partea de nord a Africii Centrale, riscă să dispară de pe suprafaţa Pămîntului. Cauzele sînt multiple, susţin ecologiştii de la Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii. Potrivit unui purtător de cuvînt al acestora, cei patru rinoceri albi care trăiesc în prezent în Parcul Naţional Garamba din Congo sînt ultimele exemplare ale speciei lor.

MAŞINĂ HIBRIDĂ CU APĂ
Compania niponă Genepax a lansat la Osaka autoturismul care nu consumă nici benzină, nici motorină, nici etanol, ci... apă. Cu un litru de lichid, micuţul autoturism se poate deplasa pe o distanţă de aproximativ 80 de kilometri. “Maşina va continua să meargă atît timp cît ai o sticlă de apă cu care să o alimentezi din cînd în cînd”, a spus preşedintele companiei, Kiyoshi Hirasawa, afirmînd că apa poate avea orice provenienţă – apă de ploaie, de rîu, de mare sau de la robinet.

CHIMICALELE CONTAMINEAZĂ APELE
Substanţele chimice produse de industrie afectează fiinţele care trăiesc în adîncuri. Administraţia Naţională pentru studii oceanice şi atmosferice din Statele Unite a anunţat ieri că nouă specii de cefalopode (între care caracatiţe, calamari, sepii şi nautili) au fost contaminate cu diverse substanţe, între care: tributiltin (TBT), un aditiv folosit la controlul creşterii organismelor şi la vopselurile antivegetative de pe bărci; Diclor-difenil-tricloretan (DDT), un pesticid interzis în Statele Unite din anii ’70, dar folosit în continuare în unele colţuri ale lumii pentru a controla unele boli, precum malaria; bifenilii policlorurati (PCB), folosit la izolarea transformatorilor şi condensatoarelor electrice, dar şi la fabricarea adezivilor, vopselurilor, a hîrtiei indigo; deca-BDE, o flamă retardantă folosită în echipamentul electric şi în tratarea unor textile de tapiţerie.

MISSISSIPPI S-A REVOLTAT
Un val de inundaţii uriaş a lovit statul american Iowa la începutul acestei săptămîni. Locuitorii oraşului Burlington au fost cel mai grav afectaţi, pentru că aici apele fluviului Mississippi au făcut cele mai mari pagube. Ele au ieşit din matcă şi au provocat daune de aproximativ un miliard de dolari, forţînd mii de oameni să-şi părăsească locuinţele. Furia apelor a ucis totodată 22 de oameni în toată regiunea de vest a statului.

TAXA DE MEDIU, ÎN AŞTEPTARE
Japonia a anunţat că va lua în considerare introducerea unei taxe de mediu. Potrivit unor surse din Guvern citate de presa europeană, autorităţile de la Tokyo vor lua o decizie în acest sens la toamnă. Pînă atunci însă premierul Yasuo Fukuda, care şi-a făcut o prioritate din problematica amplă a schimbărilor climatice şi modalităţile de combatere a acestora, va avea ocazia să discute aceste chestiuni luna viitoare în cadrul unei întîlniri a responsabililor din ţările G8.

×
Subiecte în articol: eco