x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Donaţie de valoare

Donaţie de valoare

de Anca Aldea    |    13 Sep 2008   •   00:00

Un mozaic pavimentar, care datează din anul 1545, a fost cumpărat de statul francez şi donat Muzeul Renaşterii de la Ecouen.

Un mozaic pavimentar, care datează din anul 1545, a fost cumpărat de statul francez şi donat Muzeul Renaşterii de la Ecouen.


Realizat din plăci de ceramică acoperită cu smalţ, într-un atelier din regiunea franceză Champagne, mozaicul s-a aflat, pînă recent, în Castelul Polisy, o emblemă a perioadei renascentiste, construit între 1537 şi 1544 de Jean de Dinteville, ambasadorul Franţei în Anglia. Statul francez a cumpărat acest paviment din mozaic pentru suma de 2,25 de milioane de euro şi l-a dăruit Muzeului Renaşterii de la Ecouen, un castel impunător situat la cîţiva kilometri nord de Paris.

În urmă cu aproximativ 30 de ani, pavimentul de mozaic, care se afla în sala de onoare de la primul etaj al Castelului Polisy, a fost demontat şi vîndut unui colecţionar. Ca un făcut, în 1992, castelul a căzut victimă unui incendiu şi a ars în mare parte. Dar mozaicul fusese deja salvat. Compus din plăci de faianţă, în formă pătrată, cu latura de 15 centimetri, mozaicul, a cărui suprafaţă este de 28 de metri pătraţi, a rămas bine conservat – liniile, culorile şi accentele sînt încă uşor vizibile. Potrivit experţilor, ceramistul care a realizat frumoasa lucrare este un artist necunoscut, deşi unii au atribuit lucrarea lui Masseot Abaquesne, un faianţist din Rouen, care a lucrat o bună vreme la Castelul Ecouen.

×
Subiecte în articol: special