Dreptul la recreere şi petrecere a timpului liber concordă cu principiile egalităţii drepturilor, egalităţii şanselor şi nediscriminării. Cu toate acestea, pentru persoanele cu mobilitate redusă există multe obstacole atunci când este vorba de planificarea unei excursii.
Există, pe de o parte, obstacole fizice care fac deplasarea dificilă (legate de arhitectură, urbanism, transport etc.). Pe de altă parte, există bariere sociale şi de comunicare care au un impact grav asupra dezvoltării psihologice şi sociale a persoanelor cu mobilitate redusă. Ca urmare, este necesară îndepărtarea acestor bariere prin adaptarea structurilor fizice, instruirea celor care lucrează în sectorul turistic şi îmbunătăţirea canalelor de comunicare pentru a garanta accesibilitatea şi utilizarea totală a resurselor turistice disponibile. Pornind de la aceste date şi idei, patru Grupuri de Acţiune Locală (GAL) din Alentejo (Portugalia) şi Extremadura (Spania) şi-au unit eforturile pentru soluţionarea acestei situaţii. Proiectul propus, numit "Drumuri fără bariere" (Rotas sem Barreiras), are ca scop crearea unui traseu turistic transnaţional total accesibil oricărei persoane dornice să descopere valorile culturale şi naturale ale celor două regiuni.
PREZENTAREA PROIECTULUI. Pentru început a fost realizată o evaluare a accesibilităţii în structurile turistice existente (cazare, restaurante, muzee, monumente etc.). Evaluarea a identificat acele locuri care erau accesibile (foarte puţine) şi cele care necesitau adaptare. Pentru cele din urmă au fost realizate planurile necesare pentru a îndeplini criteriile de accesibilitate care le-ar permite să fie incluse în proiect.
În prezent sunt în pregătire o serie de cursuri de formare pentru angajaţii şi personalul din sectorul turistic. Această formare va creşte calitatea serviciilor şi a tratamentului oferit persoanelor cu handicap în locurile selectate ca puncte-cheie de-a lungul traseului. În paralel se vor desfăşura numeroase iniţiative îndreptate spre populaţia locală, prin acţiuni de conştientizare în colaborare cu şcolile, autorităţi locale şi presa. Proiectul include şi publicarea unui ghid în trei limbi (portugheză, spaniolă şi engleză), care va fi distribuit pe scară largă la toate târgurile şi expoziţiile principale specializate şi va fi disponibil, de asemenea, pe un site web.
ÎN LOC DE CONCLUZIE. Datorită naturii sale novatoare, acest proiect a fost posibil doar datorită implicării unui număr mare de organisme guvernamentale şi neguvernamentale de profil şi a factorilor responsabili de dezvoltarea turismului în regiuni (agenţiile de turism regionale, autorităţile locale, afaceri etc.). Larga implicare a fost o decizie strategică definită de la început, iar competenţele diferitelor părţi au dat formă modului de desfăşurare a proiectului. Această cooperare productivă a dezvăluit adevăratul spirit al abordării ascendente a dezvoltării locale şi a consolidării coeziunii teritoriale.
Un alt factor determinant în punerea în aplicare a proiectului a fost gradul sporit de cooperare. Organizarea de întâlniri regulate, în care elaborarea proiectului şi luarea de decizii au fost abordate în mod sistematic au făcut ca întregul proces să se desfăşoare fără piedici. În ceea ce priveşte accesibilitatea sectorului turistic, realităţile Spaniei şi ale Portugaliei sunt diferite, numai că acest lucru nu a reprezentat un impediment în cooperare, ci sursa unui transfer de cunoştinţe şi a unui schimb de experienţă între regiunile implicate.
DATE DESPRE ZONE
Ţări: Portugalia şi Spania
Regiuni: Alentejo şi Extremadura
DATE DESPRE PROIECT
Durata: ianuarie 2002-septembrie 2008
Buget: 272.656 de euro (151.525 de euro pentru Portugalia şi 121.131 de euro pentru Spania), din care 167.652 de euro fonduri europene (86.900 de euro pentru Portugalia şi 80.752 de euro pentru Spania), 96.318 euro fonduri publice (55.939 de euro pentru Portugalia şi 40.379 de euro pentru Spania) şi 8.686 de euro din fonduri private (Spania).
Citește pe Antena3.ro