x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Eclipsă parțială de Soare. Fenomenul este vizibil în nordul țării

Eclipsă parțială de Soare. Fenomenul este vizibil în nordul țării

10 Iun 2021   •   09:02
Eclipsă parțială de Soare. Fenomenul este vizibil în nordul țării
Sursa foto: Pexels - Max Ravier

Eclipsa parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce astăzi. Discul solar va fi acoperit foarte puțin, iar fenomenul va fi vizibil doar în jumătatea nordică a ţării, informează Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

"Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13,17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi", transmite Observatorul, pe Facebook.

Eclipsa se poate observa în din câteva localităţi din jumătatea nordică a ţării: nordul judeţului Timiş, din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Maramureş, de pe întregul teritoriul Transilvaniei şi din cea mai mare parte a Moldovei, iar din Republica Moldova de pe aproape tot teritoriul

Dar eclipsa este vizibilă și din alte părți ale lumii.

Aceasta se poate observa din unele părţi din estul SUA şi din nordul Alaskăi, din Canada, Caraibe, Asia şi nordul Africii.

În România, începe mai devreme în vestul şi nord-vestul ţării pentru că aceea este direcţia din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13.17 (ora României) şi cel mai târziu la 14.08, în estul ţării. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vestul ţării, unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul ţării durata eclipsei poate fi şi de câteva minute.

Fenomenul începe din Canada, traversează coasta de Nord-Vest a Groenlandei, va trece pe la Polul Nord, spre Siberia Orientală, unde va lua sfârşit.
Cel mai mare grad de acoperire a discului solar, în momentul maxim al eclipsei inelare de Soare, poate fi observat din Toronto (86,2%), Quebec şi Montreal (85%), Boston (80%), New York (79,7%), Yarmouth (78,6%).

×
Subiecte în articol: eclipsa de soare