x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Eco - Everest, GO!

Eco - Everest, GO!

de Anca Aldea    |    21 Feb 2008   •   00:00

Un tânăr pe jumătate nepalez, jumătate belgian se pregăteşte pentru o expediţie pe Eve­rest, în semn de protest faţă de schimbările climatice globale şi, cu precă­dere, faţă de topirea gheţarilor de pe cel mai înalt munte din lume.

Un tânăr pe jumătate nepalez, jumătate belgian se pregăteşte pentru o expediţie pe Eve­rest, în semn de protest faţă de schimbările climatice globale şi, cu precă­dere, faţă de topirea gheţarilor de pe cel mai înalt munte din lume.

 

 

Dawa Steven are numai 23 de ani, dar a primit de mic o educaţie axată pe conservarea naturii. Tatăl său conduce o organizaţie a şerpaşilor din Asia şi este preşedintele unei asociaţii de ghizi montani nepalezi. Motiv pentru care Dawa a avut ocazia, de-a lungul timpului, să viziteze mai multe locuri frumoase, virgine, neatinse până odinioară de efectele încălzirii globală.

 

 

SPERIAŢI DE MOARTE. Dar anul trecut, în mai, când s-a căţărat pe muntele Khumbu (3.300 de metri) din Himalaya, Dawa a avut un şoc. “Toţi şerpaşii din grupul meu au luat-o dintr-o dată îngroziţi la vale, deşi noi trebuia să urcăm. Erau speriaţi. Pentru că, sub picioarele noastre, gheaţa începuse să scârţâie şi să se topească. Unul dintre ei s-a întors înspre mine şi mi-a spus: «Dawa, dacă vrei să mori astăzi, continuă să urci. Dar ascultă-ne pe noi şi întoarce-te». Chiar în acea zi, chiar în acel loc gheaţa s-a topit şi a curs la vale şiroaie”, povesteşte tânărul alpinist şi ghid montan, citat de BBC. Această experienţă neplăcută l-a determinat să anunţe organizarea, anul acesta, a unei eco-expediţii pe Everest, organizată în parteneriat cu Centrul Internaţional pentru Dezvoltare Montană Integrată  (ICIMOD) şi cu Programul ONU pentru Mediu (UNEP). ICIMOD va asigura suport tehnic şi cercetare ştiinţifică în regiunea Khumbu, axându-şi experimentele pe regiunile lacurilor glaciare Imja şi Dig Tsho. Legată strâns de această expediţie va fi şi organizarea unei strângeri de fonduri pentru populaţia din regiunea Khumbu, grav afectată de schimbările climatice. O parte din banii care vor fi strânşi vor fi donaţi pentru campanii de colectare de deşeuri, pentru o expoziţie de fotografie tematică şi pentru organizarea unui centru de informare despre muntele Everest şi riscurile dispariţiei gheţarilor şi apariţiei inundaţiilor. Echipajul condus de Dawa şi-a mai propus să realizeze un cod de conduită ecologică, destinat să ofere recomandări tuturor iubitorilor de natură, dar şi să deschidă ochii celor care o discreditează.

Tot mai des, în ultima vreme, oamenii de ştiinţă au avertizat că încălzirea globală topeşte sute de gheţari în Himalaya – din Pakistan până în Bhutan. În pericol se află şi cele aproximativ 2.000 de lacuri glaciare din regiune, a căror topire ar putea provoca pagube uriaşe.

 

TEMERARII. Dawa vrea nu numai să protesteze împotriva schimbărilor climatice care se produc pe cel mai înalt munte din lume (8.848 de metri), dar şi să conştientizeze publicul cu privire la pericolele topirii gheţarilor din Himalaya. El intenţionează totodată să tragă un semnal de alarmă la adresa celor care preferă excursiile pe munte, dar lasă acolo tot felul de mizerii, punând în pericol natura înconjurătoare. Din acest motiv, membrii eco-expediţiei, finanţată de tatăl lui Dawa, vor fi dotaţi cu un fel de cutii speciale în care echipajul va aduna deşeurile umane din vârful muntelui, precum pungi biodegradabile, în care va fi strânsă o mare parte din gunoiul (tuburi de oxigen şi cutii de conserve) de pe munte.

 

Din echipajul internaţional expediţiei Eco-Everest, care va începe în aprilie, fac parte japonezul Ken Noguchi, alpinist şi ecologist convins, precum şi ame­-ricanul Conrad Anker, un nonconformist în materie de căţărări. Misiunea ecologică, organizată în amintirea lui Sir Edmund Hillary, unul dintre cei mai mari exploratori ai secolului al XX-lea şi primul om care a urcat pe Everest (în 1953).

 

 

 

 

ARMATA PĂZEŞTE PĂDURILE DIN HONDURAS

Autorităţile de la Tegucigalpa (Honduras) au trimis armata să proteje resursele naturale din toată ţara. Măsura face parte dintr-un plan ambiţios anunţat de guvern – “Viaţă pentru natură”. Potrivit presei locale, aproximativ 2.000 de soldaţi vor monitoriza din aer, de pe pământ şi de pe apă pădurile, pentru a preveni tăierea ilegală a copacilor şi furtul de lemn.

 

 

ETICHETARE CONTROVERSATĂ

Tot mai multe supermarketuri din Marea Britanie au început să eticheteze produsele provenite “de peste mări şi ţări”, pentru care au fost plătite taxe de transport. Consumatorii sunt astfel înştiinţaţi că nu ar trebui să consume produse al căror transport cu avionul contribuie la încălzirea globală, prin emanarea gazelor cu efect de seră. Benito Muller, director al Catedrei de studii energetice de la Institutul Oxford, s-a declarat dezamăgit de opţiunea supermarketurilor, care nu realizează că lanţul de producţie de alimente locale poate contribui mai mult la încălzirea globală decât câteva tone de căpşuni aduse tocmai din Kenya.

 

 

LOBBY REGAL PENTRU MEDIU

Prinţul Charles, cunoscut pentru eforturile sale susţinute de a combate schimbările climatice, a apărut în Parlamentul European, după 16 ani de absenţă, cu un mesaj lăudabil: Europa ar trebui să se implice imediat într-o luptă “curajoasă şi revoluţionară” cu încălzirea globală, pentru că “ora judecăţii de apoi” este aproape. “Dacă lumea nu ţine cont de provocările viitoare, rezultatul va fi o catastrofă la nivel global”, a declarat moştenitorul coroanei britanice.

 

 

 

ALERTĂ ÎN COLORADO

Circa 4,5 miliarde de litri de apă contaminată “au invadat” un tunel de adâncime din munţii de lângă Leadville, un oraş cu 2.700 de suflete din statul american Colorado. Potrivit autorităţilor, apa s-a adunat în ultimii doi ani în galeriile unei mine abandonate.

 

 

ŢESĂTURI INTELIGENTE

Frecarea nanotuburilor de oxid de zinc din jurul fibrelor textile permite recuperarea energiei solare, eoliene sau a celei rezultate din mişcarea corpului uman, pentru a produce electricitate, se arată într-un studiu publicat în revista Nature. Potrivit Agenţiei France Presse, citată de Mediafax, nanotuburile se polarizează electric unele pe celelalte sub efectul unei forţe mecanice. Ele ar putea fi implantate în perdele sau corturi pentru a capta energia eoliană, vibraţiile sonore sau alte forme de energie mecanică.

×
Subiecte în articol: eco dawa