x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ecuaţia dragostei

Ecuaţia dragostei

de Radu Popa    |    05 Feb 2010   •   00:00
Ecuaţia dragostei
Sursa foto: /iStock Photo

Teoretic, o legătură sentimentală se poate înfiripa oricând, dar găsirea adevăratei iubiri în capitala Marii Britanii, Londra, pare la fel de probabilă ca şi existenţa extratereştrilor în Calea Lactee. Peter Backus, profesor de Economie la Universitatea Warwick, a descoperit că probabilitatea de a întâlni dragostea în metropola de pe malurile Tamisei este de 0,00034%.



Cercetătorul a folosit în calculele sale Ecuaţia lui Drake, folosită de oamenii de ştiinţă pentru a stabili numărul posibil de extratereştri în galaxia noastră. Astronomul şi astrofizicianul Frank Drake a descoperit ecuaţia care îi poartă numele la începutul deceniului al şaptelea al secolului al XX-lea. Bakus, care locuieşte în Londra, nu este pretenţios în ceea ce priveşte relaţia ideală, el solicitând doar ca partenera sa să fie londoneză, cu vârsta cuprinsă între 23 şi 34 de ani, absolventă de studii superioare. Referitor la ultimul criteriu, cel al educaţiei, Peter mărturiseşte că nu a intenţionat să fie elitist, ci a urmărit doar ca nivelul de pregătire al partenerilor să se asemene.

SOLUŢIE PARADOXALĂ. Folosind relaţiile matematice descrise, el a estimat că ar putea fi atras fizic de numai 5% dintre femeile care ar îndeplini toate criteriile sale. Extinzându-şi raţionamentul la nivelul întregii ţări, Bakus susţine că doar 10.500 de femei din Anglia ar îndeplini solicitările sale. Şi, potrivit Ecuaţiei lui Drake, circa 10.000 de civilizaţii comunicative ar exista în Calea Lactee. Folosind un raţionament analog, Bakus susţine că doar 0,14% dintre londoneze şi 0,017% dintre britanice ar îndeplini criteriile sale. Dar într-o relaţie este nevoie de doi parteneri. Dacă şi femeile ar fi la fel de pretenţioase precum Bakus, şansele acestuia de a găsi o persoană care să-i împărtăşească sentimentele ar fi de 0,00034%.

Dând dovadă de un ascuţit simţ al umorului, Peter a concluzionat că, pe întregul teritoriu al Marii Britanii, ar exista numai 26 de femei care să îndeplinească "baremul" impus de el. Continuând raţionamentul, el a calculat probabilitatea de a întâlni "femeia perfectă" în Londra şi de a petrece o noapte în compania ei: 0,00034%. Cu alte cuvinte, şansa ca evenimentul respectiv să se producă ar fi de 1/285.000. Se pare însă că realitatea l-a contrazis, deoarece el a cunoscut-o pe Rose, una dintre vecinele sale. Iar aceasta pare a îndeplini toate criteriile (vârstă, pregătire, distanţă) pentru ca ecuaţia lui Bakus să îşi găsească... rezolvarea.

×
Subiecte în articol: stiinta