Daca o persoana varsa continutul unei cesti de cafea pe o fata de masa si lasa lichidul sa se usuce, va putea constata cu surprindere ca, in acest caz, culoarea se va concentra spre marginile petei.
EFECT NEASTEPTAT. Paradoxalul fenomen a fost studiat de oamenii de stiinta, specialistii fiind de parere ca acesta poate declansa o adevarata revolutie in tiparire, pictura si confectionarea stofelor pentru paltoane. 'Efectul inelului de cafea' este determinat de doi factori: forma particulelor din compozitia lichidului si felul in care acestea sunt influentate de tesiunea superficiala, indiferent daca este vorba despre molecule de cafea, cerneala sau vopsele. Cand lichidul de la marginea petei incepe sa se usuce, tensiunea superficiala atrage lichidul dinspre centrul petei, care se propaga sub forma unor mici particule de forma sferica. Pentru eliminarea efectului mentionat, specialistii au folosit particule de forma elipsoida, care au fost introduse sub forma unei suspensii in lichidul de studiat. Ei au constat ca particulele s-au 'autodistribuit' in grupuri mici, astfel incat au putut urmari mai usor asezarea lor intr-un strat spre suprafata. Oamenii de stiinta au constatat ca, adaugand mici cantitati de particule elipsoide, intr-o concentratie mica, de circa 0,015%, intr-o suspensie in care se gasesc particule sferice au putut observa formarea inelelor. Fenomenul respectiv i-a inspirat pe producatorii de stofe pentru paltoane, acestia apeland la procesul in cauza pentru a obtine o culoare uniforma.
IMPORTANTA PRACTICA. Potrivit savantilor belgieni, modificarea formei unei particule determina schimbarea modului in care aceasta este 'depozitata' in structura fluidului. Pot fi facute si diverse combinatii intre formele moleculelor. In anumite conditii chiar si o cantitate mica de molecule elipsoidale pot schimba forma tuturor particulelor la finalul procesului de uscare. Potrivit lui Jan Vermant, de la Departamentul de Inginerie Chimica al Universitatii Catolice din Leuven, Belgia, fenomenul recent descoperit poate avea o mare importanta practica. De exemplu, mici cantitati de particule cu forme nonsferice pot contribui la realizarea unor pelicule foarte subtiri, a caror obtinere s-ar dovedi, in alte conditii, imposibila. Fenomenul recent descoperit va putea juca un rol foarte important in industria alimentara si in cea a fabricarii produselor cosmetice. Cercetatorul a metionat cremele si lotiunile folosite in industria cosmetica sau farmaceutica, produsele pentru tuns sau spumele pentru barbierit. Curgerea in straturi subtiri, care poate provoca aparitia bulelor in cazul cremelor pentru barbierit sau al picaturilor in emulsii, poate fi extinsa si in cazul uscarii petelor.