x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă „Efectul inelului de cafea” folosit la „vopsele inteligente”

„Efectul inelului de cafea” folosit la „vopsele inteligente”

de Radu Popa    |    08 Sep 2011   •   21:00
„Efectul inelului de cafea” folosit la „vopsele inteligente”

Daca o persoana varsa continutul unei cesti de cafea pe o fata de masa si lasa lichidul sa se usuce, va putea constata cu surprin­dere ca, in acest caz, culoarea se va concentra spre marginile petei.

EFECT NEASTEPTAT. Paradoxalul fe­nomen a fost studiat de oamenii de stiinta, specialistii fiind de parere ca acesta poate declansa o adevarata revo­lutie in tiparire, pictura si confectionarea stofelor pentru paltoane. 'Efectul inelului de cafea' este determinat de doi factori: forma parti­culelor din compozitia lichidului si felul in care acestea sunt influentate de tesiunea superficiala, indiferent daca este vorba despre molecule de cafea, cerneala sau vopsele. Cand lichidul de la marginea petei incepe sa se usuce, tensiunea superficiala atrage lichidul dinspre centrul petei, care se propaga sub forma unor mici particule de forma sferica. Pentru eliminarea efectului mentionat, specialistii au folosit particule de forma elipsoida, care au fost introduse sub forma unei suspensii in lichidul de studiat. Ei au constat ca particulele s-au 'autodistribuit' in grupuri mici, astfel incat au putut urmari mai usor ase­za­rea lor intr-un strat spre suprafata. Oa­me­nii de stiinta au constatat ca, adaugand mici cantitati de particule elipsoide, intr-o concentratie mica, de circa 0,015%, intr-o suspensie in care se gasesc particule sferice au putut observa formarea inelelor. Fenomenul respectiv i-a inspirat pe producatorii de stofe pentru paltoane, acestia apeland la procesul in cauza pentru a obtine o culoare uniforma.

IMPORTANTA PRACTICA. Potrivit sa­van­tilor belgieni, modificarea formei unei particule determina schimbarea modului in care aceasta este 'depozitata' in structura flui­dului. Pot fi facute si diverse com­binatii in­tre formele moleculelor. In anu­mite con­ditii chiar si o cantitate mica de molecule elipsoidale pot schimba for­ma tuturor particulelor la finalul procesului de uscare. Po­trivit lui Jan Vermant, de la Departamentul de Inginerie Chi­mica al Universitatii Catolice din Leuven, Belgia, fe­no­menul recent des­coperit poate avea o mare importanta practica. De exemplu, mici cantitati de par­ticule cu forme nonsferice pot contribui la realizarea unor pelicule foarte subtiri, a caror obtinere s-ar dovedi, in alte conditii, imposibila. Fenomenul recent descoperit va putea juca un rol foarte important in industria alimentara si in cea a fabricarii produselor co­sme­tice. Cercetatorul a metionat cremele si lotiunile folosite in industria cosmeti­ca sau farmaceutica, produsele pentru tuns sau spumele pentru barbierit. Curge­­rea in straturi subtiri, care poate pro­voca aparitia bulelor in cazul cremelor pentru barbierit sau al picaturilor in emulsii, poate fi extinsa si in cazul us­carii petelor.

×
Subiecte în articol: stiinta