x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Electricitate produsă de... părul din nas

Electricitate produsă de... părul din nas

de Radu Popa    |    20 Oct 2011   •   21:00
Electricitate produsă de... părul din nas

Un efect piezolecriric asemanator celui produs la aprinderea aragazului printr-o simpla apasare a unui buton ar putea fi perceput de senzorii din orga­nismul uman ca efect al respiratiei ce se produce prin nas. Oamenii de stiinta americani au confectionat o microcentura de plastic care poate incepe sa vibreze la trecerea unui curent de aer cu o viteza foarte mica, asemanator celui creat de respiratia umana.

Efectul piezoelectric. In cazul anumitor materiale precum Poliviniliden Fluorida (PVDF), acestea acumuleaza o sarcina electrica in urma exercitarii unor actiuni mecanice, potri­vit asa-numitului Efect piezoelectric. Cercetatorii au actionat asupra structurii PVDF, astfel incat compusul respectiv sa genereze o cantitate suficienta de energie electrica provocata de respiratia umana, iar aceasta sa poata pune in functiune piese electronice de mici dimensiuni. Potrivit oamenilor de stiinta, prin procedeul mentionat, ei acumuleaza energie mecanica provenita de la sisteme biologice. De obicei, curentul produs de respiratia umana are o viteza mai mica de 2 m/s. Specialisii au calculat ca, in cazul realizarii unor materiale foarte subtiri, vibratiile lor ar putea produce enegie electrica de putere foarte mica utilizabila pentru actionarea unor senzori sau altor dispozitive amplasate la nivelul fetei.

Nanotehnologie. Specialistii intentioneaza sa valorifice progresele inregistrate in domeniul nanaotehnologiei si al microelectronicii pentru a rea­liza o serie de dispozitive biomedicale ce ar putea controla valoarea glicemiei in cazul diabeticilor sau ar mentine incarcate bateriile stimulatoarelor cardiace, astfel incat nu ar mai fi necesara inlocuirea acestora. In acest fel, aparate de dimensiuni foarte mici ar putea fi transformate in microgeneratoare de energie. Pierderile de energie rezultate din circulatia sangelui, miscare, modificarea temperaturii corporale sau prin respiratie pot constitui surse stabile de energie. Specialistii americani au apelat la procesul decaparii ionice pentru a putea obtine un material suficient de subtire, dar care, in acelasi timp, sa isi pastreze proprietatile piezoelectrice. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, in urma unor usoare imbunatatiri aduse procesului, pot fi obtinute materiale cu o grosime de nivelul micronilor. Deoarece PDVF este biocompatibil, specialistii sunt convinsi ca descoperirile lor pot conduce la realizarea unor microdispozitive care sa poata acumula energia produsa prin respiratie.

×
Subiecte în articol: stiinta