x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Epistolarul, după Charles Darwin

Epistolarul, după Charles Darwin

de Delia Zahareanu    |    18 Mai 2007   •   00:00
Epistolarul, după Charles Darwin
Sursa foto: SHAUN CURRY/

In urma unei iniţiative americano-britanice la nivel academic, The Darwin Correspondence Project pune la dispoziţia internauţilor posibilitatea de a frunzări online prin scrisorile legendarului naturalist al secolului al XIX-lea. Părintele evoluţionismului işi face fan-club online.

In urma unei iniţiative americano-britanice la nivel academic, The Darwin Correspondence Project pune la dispoziţia internauţilor posibilitatea de a frunzări online prin scrisorile legendarului naturalist al secolului al XIX-lea. Părintele evoluţionismului işi face fan-club online.

 Â

La peste un secol de la moartea, in 1882, a marelui naturalist britanic Charles Darwin (1809-’82), responsabil pentru marea revoluţionare a antropologiei şi biologiei din secolul XX, un temerar proiect care reuneşte membri ai mediului academic din SUA şi din Marea Britanie pune la dispoziţia utilizatorilor de internet arhiva substanţială a corespondenţei pe care savantul englez a purtat-o pe parcursul vieţii sale. La adresa de internet http://www.darwinproject.ac.uk/, curioşii de toate vărstele vor putea accesa pentru prima dată informaţii inedite atăt referitoare la opera ştiinţifică a lui Darwin, dar şi detalii despre viaţa sa personală.

 Â

SCRISORILE. "Bănuiesc că un fel de selecţie sexuală a fost una dintre cele mai puternice modalităţi pentru a schimba rasa umană. Pot să demonstrez că diferitele rase au standarde extrem de diferite de frumuseţe. La sălbatici, cei mai puternici bărbaţi aleg femeile şi, in general, sunt cei care vor lăsa cei mai mulţi urmaşi", scrie Charles Darwin intr-o scrisoare datată 28 mai 1864, adresată naturalistului britanic Alfred Russel Wallace, corespondenţă catalogată cu numărul 4.510 in Darwin Correspondence Project. Curioşii au astfel pentru prima dată acces rapid la riguros inventariata arhivă de peste 9.000 de scrisori ale "părintelui evoluţionismului".

Â

Â
OMUL. Arhiva cuprinde scrisori scrise de Darwin incă de la o vărstă fragedă, cum ar fi una dintre ele, scrisă la 12 ani, din care cei interesaţi află detalii destul de "explicite" despre moravurile şi obişnuinţele traiului cotidian in epoca previctoriană. Una dintre scrisori, inventariată cu numărul 1k, datată 4 ianuarie 1822 (Darwin avea 13 ani), adresată unui prieten al cărui nume nu apare in text, poate face deliciul istoricilor mentalităţilor: "Ea a spus că fireşte că trebuie să te speli pe picioare in fiecare zi, iar eu am răspuns că nu, atunci ea a inceput să spună căt de dezgustător şi a continuat pentru o bună bucată de vreme, apoi a zis că eu ar trebui să o fac, eu am zis că mă spăl pe găt şi pe umeri, atunci ea a zis că ar fi mai bine să mă spăl peste tot, iar eu am zis pe onoarea mea, nu!, iar ea m-a făcut să promit că nu mai spun asta şi apoi i-am spus că eu mă spăl pe picioare o dată pe lună, la şcoală, ceea ce mărturi-sesc că este urăt, dar n-am ce face, pentru că n-am nimic de-a face cu treaba asta".

Â

Â

PROIECTUL. Ideea de a face accesibilă online totalitatea corespondenţei darwiniene aparţine cercetătorului american Frederick Burkhardt, iar zoologul Sydney Smith, de la Universitatea Cambridge, i-a devenit partener al proiectului, care a fost infiinţat in 1974. Transcrierile fidele ale scrisorilor lui Darwin sunt astfel pentru prima dată accesibile in mediul de mare viteză a circulaţiei informaţiilor care este internetul.

Â

Â

Â

Â

Căutarea explicaţiei despre originea vieţii

Fără indoială, pentru opera ulterioară a lui Charles Darwin, cei cinci ani petrecuţi la bordul navei Beagle (1831-1836), periplurile pe uscat, care au insumat două treimi din timpul expediţiei, i-au oferit tănărului naturalist britanic informaţii "la prima mănă" pentru studierea a mii de specii de floră şi faună. De altfel, una din faimoasele sale lucrări, "Călătoria la bordul lui Beagle", detaliază această experienţă, care practic ii permite lui Darwin să fixeze premisele metodologice pentru opera sa cea mai cunoscută, "Originea Speciilor" (1859), in care avansează revoluţionara teorie a evoluţiei. Conform acesteia, omul este rezultatul firesc al unei evoluţii şi selecţii naturale a speciilor. Teoria sa il aşază in conflict deschis cu Biserica, dezbaterea pe tema originii omului din maimuţă fiind incă negată de preceptele religioase, care susţin că originea omului se datorează voinţei divine. Chiar şi in zilele noastre Darwin are mulţi duşmani.

Â

Â


Â

Savantul, inceputurile unei cariere istorice

Una dintre personalităţile ale căror scrieri au schimbat felul in care omenirea se raportează la propria existenţă, Charles Darwin a fost incă din copilărie in contact direct cu problemele legate de biologie, anatomie şi natură. Tatăl său, un medic instărit şi filantrop, i-a furnizat ocazia să-şi facă ucenicia ca doctor, tratănd săracii din regiunea sa natală, Shropshire. In 1925, Darwin se inscrie la cursurile de medicină ale Universităţii din Edinburgh, dar renunţă la ele şi se dedică studiilor despre istoria naturală, pasiune ce va dura o viaţă.

Â

Â

Â

×
Subiecte în articol: zoom darwin charles darwin