x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Faraonii enigmatici

Faraonii enigmatici

27 Dec 2007   •   00:00

Civilizaţie care fascinează in continuare istoricii, Egiptul antic inseamnă şi un văl gros de mistere pe care egiptologii incearcă incă să le descifreze.

Civilizaţie care fascinează in continuare istoricii, Egiptul antic inseamnă şi un văl gros de mistere pe care egiptologii incearcă incă să le descifreze.

 

"Secretele faraonilor", al patrulea titlu pe care ZOOM vi-l propune din lista editorială de la Pro Editură şi Tipografie, este semnat de Erdogan Ercivan şi studiază aspectele mai puţin cunoscute ale tehnologiilor pe care le stăpăneau vechii locuitori de pe valea Nilului. De la telescoape pănă la turbine şi maşini care funcţionau cu forţa aburului, iniţiaţii Egiptului antic au controlat şi folosit instrumente sofisticate de construcţii, măsurare şi cercetare. In camerele mortuare ale faraonilor nu s-a găsit nici un obiect de luminat in afara unor lămpi in formă de lotus, scrie Ercivan, insă prezenţa comorilor care insoţeau mumia faraonului, bătute in pietre preţioase şi făcute din aur pur, făcea inutilă prezenţa altor corpuri de iluminat, in clipa in care lampa era aprinsă.

 

HOLISTIC. Totul era folosit de egipteni in aşa fel incăt un efect să fie maximalizat de proprietăţile naturale ale materialelor. Iar acestea erau atăt de bine cunoscute, incăt savanţii care studiază această civilizaţie apusă se intreabă incă in ce fel a fost cu putinţă ca supuşii faraonilor să atingă un asemenea grad de cunoaştere folosind totuşi instrumente consi­derate azi rudimentare.

 

MEDICINĂ. In acest domeniu, marii preoţi egipteni au ajuns la stăpănirea unor tehnici de intervenţii chirurgicale sau de protezare unice in antichitate. Trepanaţiile pe care le puteau efectua, adevărate operaţii de neurochirurgie erau considerate lucrări uzuale, iar protezele pe care le făceau vechii egipteni imitau perfect membrul sau bucata de membru pierdut.

  • Delia Zahareanu

 

Â

In culisele otrăvurilor roşii

Lucrarea "Laboratorul de otrăvuri - De la Lenin la Putin", scrisă de Arkadi Vaksberg şi prezentată pe piaţa romănească de Pro Editură şi Tipografie, cei curioşi de istorie mai puţin cunoscută a Imperiului Sovietic pot afla despre surprinzătoarea lume a terorii ca armă a securităţii naţionale incă de la formarea URSS, in timpul perioadei leniniste. Vladimir Ilici a dat ordin ca un "laborator de otrăvuri" să fie infiinţat pentru a "combate duşmanii puterii sovietice". Ancheta intreprinsă de Vaksberg pictează in termeni elocvenţi şi cu date istorice lungul şir de asasinate politice care au inceput in anii 20 ai secolului XX şi au continuat, ca apanaj al KGB pănă in ziua de azi, cea mai răsunătoare tentativă fiind cea asupra preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko. "La sfărşitul anilor ’30 maşina de distrugere duduia din plin. Adversarii politici ai lui Stalin dispăruseră, acum trebuiau eliminaţi cei care nu erau cu totul de partea lui", scrie autorul unei cărţi fascinante despre teroarea sovietică.

×
Subiecte în articol: sub lupa zoom