Indiferent că s-a numit UAB (Uzinele de Armament Braşov), Steagul Roşu, Metalul sau Energia, gruparea de sub Tâmpa nu s-a regăsit niciodată de-a lungul vremii printre numele grele ale fotbalului românesc, cea mai bună performanţă pe plan intern a "galben-negrilor" fiind un loc 2 obţinut la finele ediţiei '56-'60 a campionatului Diviziei A, după CCA, actuala Steaua. Iar lucrurile nu au stat diferit nici în stagiunea '88-'89, ultima dinainte de Revoluţie, pe care braşovenii au abordat-o cu un antrenor, Costică Ştefănescu, aflat la prima sa experienţă de acest gen.
Numirea fostului căpitan al Universităţii Craiova şi al echipei naţionale a României la timona echipei, practic un act de curaj al preşedintelui de atunci al clubului, Romeo Paşcu, s-a dovedit a fi însă foarte inspirată, din cel puţin două motive: Braşovul a avut parte de un sezon liniştit, terminând pe locul 10, departe de zona fierbinte a clasamentului, iar Ştefănescu a propus fotbalului nostru mai mulţi jucători tineri, dintre care doi (Selymes şi Ionuţ Pârvu) aveau să se impună mai târziu la cel mai înalt nivel.
Aspecte pe care ziarul Sportul le-a reflectat pe măsură. "În fapt, ce a câştigat FCM Braşov prin renovarea la care a procedat? În primul rând, doi titulari cerţi (în vârstă de numai 19 ani!), Pârvu şi Selymes; alt tânăr, Cseke (20 de ani), vine şi el pe urmele acestora, Andraşi I, tot un fotbalist din grupul speranţelor, s-a «stabilizat» pe aripa dreaptă, iar mutaţia lui Ghergu de pe flancul stâng pe cel drept al defensivei s-a dovedit o reuşită", nota sursa citată în urmă cu 20 de ani.
Pentru Tibor Selymes avea să urmeze o carieră prodigioasă, atât la nivelul echipelor de club ( a jucat la Dinamo, Cercle Bruges, Anderlecht, Standard Liege, Haladas, Debrecen şi AEL Limassol) cât şi la cel al primei reprezentative (a participat la CM 1994 şi la CE 1996), iar Ionuţ Pârvu avea să cunoască adevărata consacrare la Steaua, cu care a jucat doi ani la rând ('95 şi '96) în grupele Ligii Campionilor.
Cunoscut ca un tip exigent, Ştefănescu vorbea însă la finalul campionatului '88-'89 mai mult despre neîmpliniri, în ciuda faptului că echipa sa fusese una dintre surprizele plăcute ale campionatului. "Nu am ajuns încă la o formulă stabilită şi eficientă al liniei de mijloc. În această privinţă, găsirea unui mijlocaş potrivit la închidere constituie o urgenţă. Eficacitatea lasă mult de dorit. Ratăm încă inadmisibil, în ciuda situaţiilor care se creează. Aşteptăm mai mult, pentru că pot mai mult, de la jucători dotaţi ca Mandoca sau Caciureac. Şi, bineînţeles, credem în a doua etapă de ascensiune valorică", spunea principalul braşovenilor.
În concluzie, FCM Braşov a fost în sezonul '88-'89 una dintre echipele cuminţi ale campionatului. O formaţie care şi-a văzut serios de treabă atunci când s-a aflat în postura de gazdă (cu cele 27 de puncte cucerite pe teren propriu s-a situat pe locul patru, după Steaua, Dinamo şi Flacăra Moreni, într-o ierarhie alcătuită pe baza punctelor acumulate în propriul fief) şi care nu a deranjat prea mult când a jucat rolul de vizitatoare (a luat numai 4 puncte din deplasare, dintre care două la codaşa ASA Tg. Mureş).
Linia de clasament
10. FCM Braşov 34 12 7 15 46-52 31p
● Puncte realizate pe teren propriu: 27 (a pierdut 2p la Dinamo, câte 1p la FC Farul, Universitatea Craiova, "U" Cluj-Napoca, Victoria şi Steaua).
● Puncte obţinute în deplasare: 4 (2p la ASA Târgu-Mureş, câte 1p la FC Olt şi FC Argeş).
● Golgeterii echipei: M. Barbu - 15 goluri (4 din 11 metri), Cigan - 7, Caciureac - 5, Terheş, Andraşi I, Ghergu, S. Drăgan - câte 3, I. Pârvu - 2, Şulea, E. Moldovan, Avădanei, Selymes, Pătru - câte unul.
●Jucători folosiţi: 28; M. Barbu, S. Drăgan - câte 34 de meciuri, Andraşi I - 33, Ghergu - 30, Caciureac, Cigan - câte 29, E. Moldovan - 28, I. Naghi, I. Pârvu - câte 27, Selymes - 21, Şanta - 19, Pătru - 17, Mandoca - 16, Terheş, Polgar - câte 15, V. Ştefan - 14, Cseke - 12, Şulea - 10, Avădanei - 9, Lungu - 7, N. Bucur - 6, Comănescu, Laszlo Pal, Andraşi II - câte 2, Toderici, Petruş, Tikosi, Dumitriu - câte 1.
● Media notelor echipei: 6,26.
● Media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 22 de jocuri): 1. M. Barbu 6,85; 2. I. Naghi 6,42; 3. I. Pârvu 6,30.
● Cartonaşe galbene: 32 (13 suspendări) - 14 jucători (cele mai multe: E. Moldovan, Caciureac - câte 5).
● Cartonaşe roşii: Cigan (în etapa a XIII-a), E. Moldovan (în etapa a XXIV-a).
● A beneficiat de 4 lovituri de la 11 metri: toate transformate (toate de M. Barbu); a fost sancţionată cu 10 penalty-uri (4 transformate,
6 ratate).