x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ferit de hoţi, atacat de natură

Ferit de hoţi, atacat de natură

16 Aug 2008   •   00:00

Siturile arheologice din Irak au fost ferite de jefuitori, dar asaltate de vremea rea. La această concluzie a ajuns o echipă internaţională de arheologi, care a vizitat opt situri ale unor oraşe antice din sudul Irakului.



Siturile arheologice din Irak au fost ferite de jefuitori, dar asaltate de vremea rea. La această concluzie a ajuns o echipă internaţională de arheologi, care a vizitat opt situri ale unor oraşe antice din sudul Irakului.

În ultimii cinci ani au existat temeri legate de potenţiale jafuri asupra vechilor şantiere arheologice din ţara lui Saddam Hussein, dictatorul care în ultimii săi ani "de domnie" nu a mai fost interesat în conservarea istoriei. După invazia coaliţiei americano-britanice în Irak şi dispariţia de pe scenă a "măcelarului de la Bagdad", oamenii de rînd au încercat să protejeze, fiecare cum putea, siturile arheologice. Cu precădere cele din sud, din regiunea Basra. Dar din 2003 pînă în prezent, presa internaţională şi autorităţile irakiene au continuat să susţină că ruinele vechilor oraşe antice sînt prădate necontenit de răuvoitori sau de către trupele "invadatoare". Chiar şi în urmă cu trei luni, profesorul Lawrence Rothfield de la Universitatea din Chicago deplîngea, într-o carte despre moştenirea istorică a Irakului, faptul că an de an rata distrugerilor în siturile arheologice a ajuns la 10%. Dar...

OPT SITURI.
O echipă formată din şapte arheologi – patru din SUA, Germania, Marea Britanie şi trei din Irak – a vizitat în iunie siturile oraşelor antice din sudul ţării – Ur, Uruk, Ubaid, Eridu, Larsa, Tell el-Ouelli, Lagash and Tell el-Lahm. Misiunea realizată cu ajutorul Armatei Britanice arată că hoţii nu au mai fost interesaţi să jefuiască aceste locuri şi că trupele străine staţionate în Irak au respectat valorile istorice ale acestei ţări. Cu toate acestea, în ultimele trei locaţii – Tell el-Ouelli, Lagash şi Tell el-Lahm, arheologii au observat urme ale bombardamentelor coaliţiei americane din 2003, scrie publicaţia The Art Newspaper. La Ubaid, unde trupele lui Saddam au săpat în primăvara lui 2003 mai multe tranşee pentru a se apăra de ofensiva străină şi au construit chiar aici un post de comandă, au fost distruse importante depozite arheologice. La fel s-a întîmplat şi cu situl de la Tell el-Lahm. "Mai puţine daune au fost făcute de trupele coaliţiei, deşi la Tell el-Lahm au fost găsite mai multe ambalaje de alimente americane. Iar la Ur, bocancii de deşert ai militarilor străini au cauzat pagube semnificative sitului", scrie The Art Newspaper. (A.A.)

Anticul UR

Arheologii au remarcat îndeosebit situl anticului Ur, unde reconstrucţiile din anii ’60-’70 au început să se dărîme din cauza furtunilor de nisip şi a ploilor, care au ros puţin cîte puţin ruinele oraşului-cetate. Situate la aproximativ zece kilometri de oraşul Nassiriya (şi cinci minute de mers cu maşina de la fosta bază italiană Sassari), ruinele Urului adăpostesc unul dintre puţinele zigurate (temple construite în trepte, sub forma unei piramide terasate, fără vîrf) care au rezistat pînă în zilele noastre. La o aruncătură de băţ de ziguratul lui Umammu se pot vedea şi astăzi zidurile reconstruite ale casei cu 27 de camere care i-a aparţinut părintelui popoarelor, celebrul Avraam, erou în Biblie şi, deopotrivă, în Coran, care a părăsit aceste locuri pentru a pune piatra de temelie a poporului ales.

×
Subiecte în articol: special