Studiul, desfășurat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, a inclus 20 de persoane care aveau o formă precanceroasă de boală și erau supraponderale, ceea ce le punea în pericol de a dezvolta această formă de cancer.
Timp de 12 săptămâni, participanții au primit mese speciale bogate în fibre, bazate doar pe alimente de origine vegetală, și au beneficiat de consiliere nutrițională timp de 24 de săptămâni.
Rezultatele au fost încurajatoare: doi pacienți care aveau boala în progres înainte de studiu au înregistrat o îmbunătățire semnificativă. Mai mult, după un an de la începerea studiului, niciunul dintre participanți nu a dezvoltat mielom multiplu.
Participanților li s-a permis să mănânce oricât doreau, cu condiția să aleagă doar alimente integrale de origine vegetală, precum fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase. În urma acestei diete, pacienții au pierdut în medie 8% din greutatea corporală în primele 12 săptămâni și au raportat o calitate mai bună a vieții. De asemenea, s-au observat îmbunătățiri ale rezistenței la insulină, ale florei intestinale și o scădere a inflamației în organism.
Pentru a confirma descoperirile, cercetătorii au testat dieta și pe șoareci de laborator. Rezultatele au fost spectaculoase: 44% dintre șoarecii care au primit o dietă bogată în fibre nu au dezvoltat mielom, în timp ce toți șoarecii care au primit o dietă standard au dezvoltat boala.
Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer de sânge. Studiile anterioare au arătat că persoanele care au o dietă săracă în alimente vegetale și sunt supraponderale au un risc de două ori mai mare să dezvolte această boală.
În urma acestor rezultate promițătoare, cercetătorii pregătesc un studiu mai amplu, care va include 150 de participanți din mai multe centre medicale.
(sursa: Mediafax)