x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Floarea de lotus, „căminul” lui Gingis Han şi al lui Da Vinci

Floarea de lotus, „căminul” lui Gingis Han şi al lui Da Vinci

de Anca Aldea    |    08 Apr 2011   •   18:32
Floarea de lotus, „căminul”  lui Gingis Han şi al lui Da Vinci

160416-marina-bay-sands-hotel-and-sands-skypark-a-formidable-sight.jpgÎn România se construiesc hoteluri şi complexuri hoteliere cu nemiluita. În apropierea lor se vor găsi întotdeauna discoteci/cluburi, baruri, magazine cu suveniruri preponderent kitschioase, fast-food-uri, munţi de gunoaie, străzi întunecate etc. În metropola Singapore, Capitala unui miniarhipelag cu acelaşi nume din sud-estul Asiei, un grup de investitori străini a construit, în cadrul celui mai scump complex hotelier din lume dat în folosinţă anul trecut, un muzeu. Marina Bay Sands are 2.561 de camere, un centru de conferinţe şi expoziţii de 120.000 de metri pătraţi, un mall gigant, două săli de teatru, şapte restaurante, două pavilioane plutitoare, o piscină construită la 150 de metri înălţime, o grădină suspendată – cea mai luxoasă din lume, precum şi cel mai scump cazinou al omenirii, cu 500 de mese şi 1.600 de aparate pentru jocuri mecanice.

La 17 februarie 2011, proprietarul impresionantului complex a inaugurat, într-o clădire integrată în complex şi proiectată sub forma unei flori de lotus, un muzeu dedicat atât ştiinţelor, cât şi artelor – primul de acest fel din lume, potrivit singaporezilor. Trei dintre cele 21 de galerii expoziţionale care acoperă o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi găzduiesc colecţii permanente cu ajutorul cărora vizitatorul îşi poate crea o imagine coerentă a legăturilor strânse dintre artă şi ştiinţă. Denumite sugestiv – „Curiozitatea”, „Inspiraţia” şi „Expresia” – cele trei galerii  reprezintă călătoria omului prin istorie sau drumul pe care-l parcurge pruncul prin viaţă. „Curiozitatea” îl împinge afară, îl stârneşte să pună întrebări, să afle. „Inspiraţia” îi oferă cheia „uşilor” prin care accede în spaţii unde marile idei ale umanităţii sunt/au fost puse în aplicare. „Expresia” îl ajută să-şi manifeste sentimentele, emoţiile etc. care îl ajută să înţeleagă şi să contribuie la crearea unei vieţi mai bune.

În ArtScience Musem, turişti de toate vârstele, naţionalităţile şi religiile vor avea ceva de văzut. De la celebra maşină de zbor a lui Leonardo Da Vinci până la epava unei ambarcaţiuni arabe din anul 830 găsită abia în 1998, în largul insulei Belitung. La bordul ambarcaţiunii, au fost descoperite aproximativ 60.000 de artefacte din ceramică, aur şi argint din timpul dinastiei Tang. Obiectele, care reprezintă prima dovadă a existenţei unei căi maritime comerciale directe din China în Golful Persic, nu au fost niciodată expuse într-o singură galerie. Până acum. Mare parte dintre ele au ajuns la ArtScience Museum, cu ajutorul Institutului Smithsonian din Statele Unite. Expoziţia poate fi vizitată până la 31 iulie 2011

2011 se anunţă un an bogat pentru muzeul din „floarea de lotus”. La 10 aprilie ia sfârşit, după aproape două luni, o expoziţie dedicată lui Gingis Han, fondatorul Imperiului Mongol, în secolul al XIII-lea. Sunt prezentate obiecte şi arme din acea perioadă, do­cumente, bani, cărţi, ArtScience Museum găzduind cea mai mare colecţie dedicată acestui conducător. În a doua jumătate a acestei luni se va deschide, până în noiembrie, o expoziţie uriaşă dedicată pictorului Vincent Van Gogh. Şi alte colecţii îşi aşteaptă, cuminţi, rândul să ajungă sub privirile turiştilor.

×
Subiecte în articol: stiinta