x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Harta genetică a 2,3 milioane de specii de vieţuitoare, în format digital

Harta genetică a 2,3 milioane de specii de vieţuitoare, în format digital

21 Sep 2015   •   11:11
Harta genetică a 2,3 milioane de specii de vieţuitoare, în format digital

Cercetători de la 11 organizaţii au creat o hartă completă a tuturor formelor de viaţă cunoscute, accesibilă oricărei persoane dornice să o consulte, relatează publicaţia Christian Science Monitor.

Rezultatul este un "arbore al vieţii" în format digital, o hartă genetică ce reuneşte 2,3 milioane de specii de animale, plante, ciuperci şi microbi, care s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, dintr-un strămoş comun.

Într-un articol apărut la 18 septembrie în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au subliniat că "The Open Tree Taxonomy" este primul rezultat al agregării a zeci de mii de arbori ai evoluţiei deja publicaţi într-o hartă completă a tuturor formelor de viaţă.

Arborele în format digital, care ilustrează evoluţia organismelor de la începutul vieţii pe Pământ în urmă cu peste 3,5 miliarde de ani, poate fi folosit şi updatat de oricine pe site-ul opentreeoflife.org.

"Există un decalaj destul de mare între totalitatea lucrurilor pe care oamenii de ştiinţă le cunosc despre modul în care sunt legate între ele vieţuitoarele şi ceea ce este de fapt disponibil în format digital", a declarat Karen Cranston, cercetătoare la Universitatea Duke, a declarat într-un anunţ despre proiect.

Doar unul din şase studii publicate în circa 100 de jurnale în perioada 2002-2012 au date în format digital pe care alţii le pot utiliza, au indicat cercetătorii. Majoritatea celor 7.500 de arbori ai evoluţiei sunt prezentaţi în format PDF sau de poză, ceea ce face ca aceştia să nu poată fi cu uşurinţă descărcaţi sau integraţi cu alte date. Din acest motiv, prima versiune a pomului vieţii se bazează pe doar 484 de astfel de arbori care documentează evoluţia genetică a speciilor.

Realizarea arborelui a durat trei ani şi a implicat între alţii cercetători de la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago, de la firma de dezvoltare web Interrobang, de la Universitatea din Michigan, Universitatea din Florida, Universitatea Duke şi de la George Washington University. agerpres.ro

×
Subiecte în articol: harta genetica