Cateva fosile descoperite recent in Kenya aduc dovada diversitatii primilor reprezentanti din clasa hominizilor, din care face parte si omul modern, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista stiintifica britanica Nature, informeaza AFP.
Noile piese ale acest puzzle - un craniu, o mandibula completa si un fragment dintr-o a doua mandibula - au fost descoperite intre anii 2007 si 2009 in apropiere de lacul Turkana, in cadrul proiectului de cercetari stiintifice Koobi Fora (KFRP), coordonat de Meave Leakey si de fiica ei, Louise Leakey.
Aceste noi fosile confirma, potrivit autorilor studiului, faptul ca pe continentul african au coexistat, in urma cu aproape doua milioane de ani, alte doua specii de hominizi, diferite de Homo erectus: Homo habilis si Homo rudolfensis.
"Acum este clar ca cele doua specii de hominizi au trait in acelasi timp cu Homo erectus", a declarat Fred Spoor, de la Institutul Max Planck de antropologie evolutionista din orasul german Leipzig, coordonatorul analizelor stiintifice.
"Evolutia umana nu a urmat in mod evident o linie dreapta", iar aceasta a putut fi cautata in trecutul istoric, a comentat acelasi savant intr-o conferinta de presa.
Dezbaterea despre numarul de specii de hominizi care au trait la inceputul pleistocenului a fost deschisa in 1972, odata cu descoperirea, in cadrul proiectului KFRP, a unui craniu - cunoscut sub denumirea "KNM-ER 1470" - in situl arheologic Koobi Fora din Kenya. Acestui craniu i-a fost atribuita initial o vechime de 2,8 milioane de ani. Ulterior, vechimea lui a fost revizuita la 1,9 milioane de ani.
Clasificarea sa a ramas controversata in aceste ultime patru decenii. Exemplarul caruia i-a apartinut acest craniu a fost mai intai clasificat in randul populatiei de Homo habilis, o specie descoperita de Louis Leakey, tatal vitreg al lui Meave Leakey, fiind apoi inclus in clasa Australopitecilor, iar apoi s-a aflat la originea unei noi specii, Homo rudolfensis, denumita astfel dupa lacul Rudolf, vechea denumire a lacului Turkana.
Morfologia craniului KNM-ER 1470 este neobisnuita, iar comparatiile erau dificil de realizat, intrucat craniului ii lipseau mandibula si dintii. in plus, acea descoperire a ramas una izolata.
Cele trei fosile descoperite pe o raza de 10 kilometri in jurul punctului in care a fost descoperit KNM-ER 1470, ce are o vechime cuprinsa intre 1,78 milioane de ani si 1,95 milioane de ani, au permis completarea "portretului".
"In acesti ultimi 40 de ani, am cautat in mod activ in intinderea vasta de sedimente din jurul lacului Turkana fosile care sa confirme caracteristicile unice ale chipului lui KNM-ER 1470 si care sa ne indice cum ar fi aratat dintii si mandibula lui", a declarat Meave Leakey. "Acum avem in sfarsit cateva raspunsuri", a adaugat ea.
Expertii estimeaza ca aceste rezultate dovedesc complexitatea evolutiei umane, insa raman prudenti in privinta felului in care ele trebuie sa fie interpretate.
Intr-un comentariu publicat de revista Nature, Bernard Wood, de la Universitatea George Washington din Washington, invita comunitatea stiintifica la continuarea cercetarilor.
"Poate ca aceste doua noi clasificari apartin unei linii diferite de cea din care a provenit Homo sapiens?", se intreaba acest paleontropolog american. "Predictia mea este aceasta: pana in 2064, cand se va implini un secol de la descrierea facuta de Leakey speciei Homo habilis, cercetatorii vor considera ipotezele noastre actuale despre acea perioada din evolutia umana ca fiind unele deosebit de simpliste", a adaugat Bernard Wood.
Toate speciile din clasa hominizilor sunt astazi disparute, in afara de Homo sapiens.