Teoriile recente potrivit carora omul provoaca fenomenul incalzirii globale din cauza emisiei gazelor cu efect de sera par sa nu mai aiba sustinere. Cercetatorii americani de la Universitatea Syracuse, din New York, au descoperit acum ca fenomenul incalzirii globale s-a produs in Evul Mediu, scrie publicatia britanica Daily Mail.
Mai mult decat atat, dupa o incalzire accentuata a climei planetei, aceasta s-a racit ulterior in mod natural, racirea fiind urmata chiar si de o "mini era glaciara".
Perioada incalzirii globale s-ar fi produs incepand din anii 500 si ar fi durat pana in jurul anului 1.000, au mai descoperit specialistii, care au precizat ca aceasta perioada nu a fost resimtita numai in Europa, ci pe tot globul, ajungand si in Antarctica, fapt ce demonstreaza ca atunci a fost vorba despre prima incalzire globala neprovocata de activitati umane, cum ar fi industrializarea accentuata, care, in opinia specialistilor din ziua de astazi, ar fi prima vinovata de acest proces, prin noxele pe care le produce si care distrug stratul de ozon.
Dovada in sprijinul teoriei
Profesorul geochimist Zunli Lu, coordonatorul studiului, afirma ca dovada ca nu s-a intamplat asa este un mineral care se formeaza in apele reci, denumit "ikaite". Cristalele sedimentate ale acestui mineral au fost descoperite in Antarctica si dateaza de peste 2.000 de ani.
Specialistii sunt interesati in mod deosebit de cristalele sedimentate ale acestui mineral din asa-numita perioada "miniera glaciala" de acum aproximativ 500 sau 300 de ani. Acestea ar putea oferi informatii extrem de pretioase daca climatul din nordul Europei s-a extins si in Antarctica, prin analiza cantitatii de izotopi de oxigen greu din cristale. Prezenta unei mari cantitati din acest izotop in cristalele de "ikait" ar corespunde unor perioade de racire a climatului Terrei, in timp ce in perioadele calde, acesti izotopi nu sunt prezenti in cristalele mineralului.
Pe baza acestor studii, Lu a tras concluzia ca, intr-adevar, evenimentele climatice din Europa de Nord au influentat clima in Antarctica. Studiile lui Lu si ale echipei sale de cercetatori vor fi publicate online in revista de specialitate "Earth and Planetary Science Letters", in data de 1 aprilie.