Staţia Spaţială Internaţională (SSI) a suferit un incident mai muţin obişnuit. Unul din hublourile staţiai a fost crăpat de un mic obiect care provenea din "gunoiul orbital" care pluteşte în jurul Pământului.
Astronautul britanic, Tim Peake, care se află la bordul staţiei într-o misiune de 6 luni, a spus că a fost ciobit un hublou aflat în cupolă.
Geamul a fost avariat de un mic obiect despre care Agenţia Spaţială Europeană spune că ar fi vorba "ori de o bucăţică de vopsea ori un mic fragment metalic, nu mai mare de câteva miimi dintr-un milimetru" dar care a lăsat o crăpătură de 7 mm.
Dat fiind faptul că SSI se deplasează cu viteza de 27.000 km/h este uşor ca astfel de resturi să lase urme, însă geamul a fost conceput să reziste coloziunilor.
Geamurile de la bordul SSI au 4 straturi de sticlă care au grosimi cuprinse între 1,5 cm până la 3,1 cm, spun specialiştii de la NASA:
Toate geamurile sunt prevăzure suplimentar şi cu obloane exterioare din aluminiu.
Ciobitura a fost clasificată drept minoră, un reziduu mai mare ar fi putut cauza probleme serioase, un obiect de 1 centimetru putând să afecteze functionarea instrumentelor unui satelit.
În jurul planetei noastre plutesc peste 21.000 de resturi orbitale despre care se spune că sunt monitorizate permanent.
Often asked if @Space_Station is hit by space debris. Yes – this chip is in a Cupola window https://t.co/iH87Dt80yV pic.twitter.com/7ZvVs4myM0
— Tim Peake (@astro_timpeake) May 12, 2016