x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Invazie de găuri negre

Invazie de găuri negre

01 Noi 2007   •   00:00

Telescopul Spitzer, impreună cu radiotelescopul Chandra, operate de NASA, a pus in evidenţă un fapt uimitor: descoperirea a sute de găuri negre care se ascund in mijlocul galaxiilor tinere, depistate la miliarde de ani lumină distanţă. Dovezile prelevate de cele două instrumente au confirmat una din presupunerile oamenilor de ştiinţă referitor la existenţa unui număr mult mai mare de găuri negre decăt s-a crezut pănă in prezent. Datorită depistării unei cantităţi mari de lumină emisă pe in banda de frecvenţă infraroşu, s-a ajuns la concluzia că găurile negre sunt prezente. Combinarea spectrului infraroşu al telescopului Spitzer cu frecvenţele radio ale lui Chandra a oferit uimitoarea dovadă a densităţii neaşteptat de mari a găurilor negre in galaxii.

Reciclare extremă

Planurile de explorare spaţială ale NASA sunt dominate de ideea reciclării lichidelor vitale pentru viaţă, relatează Scientific American. Pentru că transportarea apei necesare echipajului intr-o călătorie cu o destinaţie indepărtată, precum Marte, este imposibilă, NASA a dezvoltat tehnologii care implică reciclarea apei din transpiraţia umană şi chiar din urină. Un litru de apă trimis pe staţia internaţională costă 5.000 de dolari. Preţurile sunt mult mai mari pentru călătoriile lungi.

Marte cu ţurţuri

Noi fotografii captate de NASA arată că Marte este o planetă cu vreme capricioasă, obervăndu-se in această perioadă gheaţă la cei doi poli ai planetei, relatează Science Daily. Marte are o istorie agitată de schimbări climatice. Noile fotografii arată zone mari de formaţiuni glaciale, care apar doar la anumite latitudini, ca şi pe Pămănt, unde climatul depinde de poziţionarea in funcţie de coordonate. Momentan polii sunt acoperiţi cu gheaţă, insă există dovezi clare că, in trecut, vulcanii ecuatoriali au adăpostit gheţari, la fel ca cei de pe Pămănt in era glaciară. Cel mai probabil, gheaţa de la ecuator a fost spulberată de vănturi şi depozitată la poluri. "Aceasta este o misiune in inţelegerea ciclului apei pe Marte", a declarat cercetătorul James Head, citat de Science Daily.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic