x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Irigatorii naturii - Castorii alunga seceta

Irigatorii naturii - Castorii alunga seceta

de Oana Vataselu    |    11 Iun 2006   •   00:00
Irigatorii naturii - Castorii alunga seceta

Iazurile create de barajele construite de castori cresc nivelul apei subterane in aval si sustin plantele si animalele in timpul sezonului secetos.

Importanta castorilor in cadrul ecosistemelor este recunoscuta de multa vreme. Insa chiar si asa se pare ca ei au fost totusi subestimati. Cherie Westbrook de la Universitatea de Stat Colorado si colegii sai au efectuat un studiu de trei ani in Parcul National din Muntii Stancosi, ce a constat in examinarea ecosistemelor din avalul raului Colorado. SchimbAri. Echipa a observat ca apa oprita de castori, fortata in afara cursului ei natural, s-a raspandit pe sute de metri si a curs astfel la vale irigand terenul. In plus, barajele construite pe rau au schimbat directia in care curge apa subterana. In loc sa curga prin centrul vaii, ea s-a infiltrat lateral.

Cercetatorii sugereaza ca nivelurile ridicate de umiditate ale solului din jurul barajelor ar fi putut fi create si in absenta castorilor. Numai de o inundatie majora care nu are sanse sa se intample decat aproximativ o data la… 200 de ani! In plus, barajele construite de castori mai departe de cursul natural al raului imprastie apa si mai mult. Acest nivel ridicat al panzei freatice sustine plantele si animalele in timpul sezonului secetos.

IMPORTANT. "Studiul arata ca importanta castorilor este foarte mare. Barajele au relevanta nu numai pentru iazurile din susul raului, ci si pentru ceea ce se intampla in aval", a spus Westbrook. "Noi - continua el - am descoperit ca iazurile din amonte nu reprezinta efectul hidrologic cel mai important al barajelor castorilor pe raul Colorado. Aceste baraje accentueaza in primul rand procesele hidrologice in perioadele de maxim si de minim, ceea ce sugereaza ca ei creeaza si mentin un mediu potrivit formarii si persistentei luncilor."

Populatia de castori din Parcul National din Muntii Stancosi scade ingrijorator. In prezent mai sunt aproximativ 30 de reprezentanti ai acestei specii. In 1940 se estimeaza ca erau in jur de 600.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica