x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Israel: Un misterios dolmen vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit în Galileea

Israel: Un misterios dolmen vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit în Galileea

05 Mar 2017   •   15:10
Israel: Un misterios dolmen vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit în Galileea

Arheologii israelieni au descoperit recent un exclusiv şi misterios dolmen cu o vechime de peste 4.000 de ani în nordul Galileii, a informat Direcţia pentru Antichităţi din Israel citată de EFE. 

Dolmenul, monument funerar megalitic, este decorat cu desene artistice care, potrivit arheologilor, ar putea fi primele de acest tip din Orientul Mijlociu. Misterioasa construcţie a fost descoperită în apropierea kibutz-ului Shamir, într-un ansamblu de alte 400 de structuri megalitice, iar exclusivitatea sa constă în desenele artistice realizate în partea de sus a monumentului. 

"Desenul constă într-o linie dreaptă care se îndreaptă spre centrul unui arc. Am găsit 15 astfel de desene gravate pe acoperişul monumentului", a declarat Uri Berger, unul dintre arheologii participanţi la descoperire. 

În pofida clarităţii desenelor arheologii şi cercetătorii încearcă acum să descifreze înţelesul acestui ansamblu artistic, dar nu au ajuns încă la o concluzie. 

"Nu există niciun exemplu de astfel de forme gravate într-o piatră în tot Orientul Mijlociu, astfel încât înţelesul lor rămâne un mister", a subliniat arheologul Uri Berger. Monumentul care măsoară 6 metri înălţime, în timp ce piatra cântăreşte aproape 50 de tone. 

Situl kibutz-ului Shamir,din nordul Israelului, oferă mărturia existenţei unei culturi organizate din Epoca Bronzului Mediu cu un bine structurat sistem de guvernare capabilă să ridice asemenea monumente, dar care ulterior s-a prăbuşit pentru că nu a lăsat nicio altă dovadă arhitectonică. 

"Uriaşul dolmen de la kibutz Shamir indică existenţa unor construcţii publice care aveau nevoie de o mare cantitate de mână de lucru în acea epocă", asigură cercetătorul Gonen Sharen, responsabil cu descifrarea desenelor gravate.AGERPRES

×