x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Istorie și superstiții despre o unealtă indispensabilă în gospodărie. Cine este inventatorul foarfecii

Istorie și superstiții despre o unealtă indispensabilă în gospodărie. Cine este inventatorul foarfecii

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   21:15
Istorie și superstiții despre o unealtă indispensabilă în gospodărie. Cine este inventatorul foarfecii
Sursa foto: Hepta

Foarfeca este astăzi indispensabilă în orice casă, însă știm cine a inventat-o?

Deși descoperirea acesteia este atribuită marelui geniu italian Leonardo DaVinci, egiptenii o foloseau cu mult timp înainte, încă din anii 1500 înainte de Hristos. 

O bucată de bronz era șlefuită în două lame, controlate printr-o bandă metalică. Aceasta avea rolul de a le ține separate și, prin mișcare, să se apropie. Unealta s-a  răspândit apoi în alte colțuri ale lumii prin intermediul negustorilor. 

Ulterior, în anul 100 după Hristos, romanii sunt cei care au perfecționat-o, transformând-o în foarfecile pivotante din ziua de azi. Și romanii foloseau bronzul dar au apelat și la fier, întrucât era mai ieftin. Foarfecile romane erau alcătuite din două lame care alunecau una pe lângă cealaltă. Pivotul se afla între vârf și mânere pentru a reuși să  taie diverse materiale prin mișcarea lamelor. Acestea trebuiau ascuțite regulat. 

Britanicul Robert Hinchliffe este considerat însă inventatorul foarfecii din ziua de azi. El a folosit oțel pentru a lee fabrica pe scară largă în 1761, la peste 200 de ani de la moartea lui Leonardo DaVinci.

Cu toate acestea, americanul Louis Austin a brevetat invenția, un secol mai târziu, în 1893.

Dincolo de numeroasele întrebuințări ale foarfecili, sunt și multe superstiții legate de acest instrument. De la alungarea spiritelor rele, la femeile însărcinate care o puneau sub pernă pentru a se naște bebelușul în siguranță și până la interzicerea de a da foarfeca direct unei alte persoane pentru a nu strica prietenia, potrivit descopera.ro.

 

×
Subiecte în articol: foarfeca unealtă