Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în calorii, zaharuri și grăsimi modifică funcțiile creierului și influențează comportamentele de căutare a alimentelor, mai ales la șoarecii predispuși la obezitate, conform psypost.org.
Studiul, publicat în revista Neuropharmacology, a folosit șobolani crescuți selectiv pentru a fi predispuși sau rezistenți la obezitate.
Animalele au fost împărțite în trei grupuri: unele hrănite cu mâncare standard, altele cu acces la junk food, iar al treilea grup a primit junk food urmat de o perioadă de privare.
Dieta nesănătoasă a inclus un amestec de chipsuri, fursecuri, Nesquik și unt de arahide, imitând o dietă umană bogată în calorii și grăsimi.
Cercetătorii au efectuat experimente comportamentale și studii electrofiziologice pentru a evalua motivația șobolanilor de a căuta hrană și modificările la nivelul creierului.
Rezultatele au arătat că șobolanii predispuși la obezitate, după o perioadă de privare de junk food, au prezentat o motivație crescută de a căuta alimente.
În contrast, șobolanii rezistenți la obezitate nu au manifestat schimbări semnificative în comportamentul de căutare a hranei.
Studiile asupra creierului au relevat modificări în transmisia neuronală în nucleul accumbens, o regiune cheie implicată în sistemul de recompensă, la șobolanii predispuși la obezitate.
Aceste modificări au fost specifice conexiunilor dintre cortexul prefrontal medial și nucleul accumbens.
Constatările sugerează că o istorie de consum de junk-food și privarea ulterioară pot duce la modificări neuronale și comportamentale semnificative, în special la persoanele predispuse la obezitate.
(sursa: Mediafax)