x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Junk food-ul modifică creierul și comportamentul

Junk food-ul modifică creierul și comportamentul

de Redacția Jurnalul    |    22 Iul 2024   •   09:45
Junk food-ul modifică creierul și comportamentul
Sursa foto: Hepta

Un studiu recent dezvăluie efecte alimentelor nesănătoase asupra creierului, oferind noi perspective asupra cauzelor obezității.

Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în calorii, zaharuri și grăsimi modifică funcțiile creierului și influențează comportamentele de căutare a alimentelor, mai ales la șoarecii predispuși la obezitate, conform psypost.org.

Studiul, publicat în revista Neuropharmacology, a folosit șobolani crescuți selectiv pentru a fi predispuși sau rezistenți la obezitate.

Animalele au fost împărțite în trei grupuri: unele hrănite cu mâncare standard, altele cu acces la junk food, iar al treilea grup a primit junk food urmat de o perioadă de privare.

Dieta nesănătoasă a inclus un amestec de chipsuri, fursecuri, Nesquik și unt de arahide, imitând o dietă umană bogată în calorii și grăsimi.

Cercetătorii au efectuat experimente comportamentale și studii electrofiziologice pentru a evalua motivația șobolanilor de a căuta hrană și modificările la nivelul creierului.
Rezultatele au arătat că șobolanii predispuși la obezitate, după o perioadă de privare de junk food, au prezentat o motivație crescută de a căuta alimente.

În contrast, șobolanii rezistenți la obezitate nu au manifestat schimbări semnificative în comportamentul de căutare a hranei.

Studiile asupra creierului au relevat modificări în transmisia neuronală în nucleul accumbens, o regiune cheie implicată în sistemul de recompensă, la șobolanii predispuși la obezitate.

Aceste modificări au fost specifice conexiunilor dintre cortexul prefrontal medial și nucleul accumbens.

Constatările sugerează că o istorie de consum de junk-food și privarea ulterioară pot duce la modificări neuronale și comportamentale semnificative, în special la persoanele predispuse la obezitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: junk food comportament creier