x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lichidele te fac mai deştept. Vezi explicaţia cercetătorilor

Lichidele te fac mai deştept. Vezi explicaţia cercetătorilor

18 Apr 2012   •   11:54
Lichidele te fac mai deştept. Vezi explicaţia cercetătorilor

Un studiu recent efectuat de cercetatorii britanici a scos in evidenta un fapt extrem de interesant si de neasteptat: studentii care au baut o cantitate mai mare de lichide in timpul examenelor au avut note cu pana la 10 procente mai mari decat ceilalti, scrie Daily Mail.

O posibila explicatie a cercetatorilor ar fi aceea ca informatia circula mai repede in creier atunci cand celulele sunt bine hidratate. Acestia au mai spus si ca a consuma apa poate avea ca efect calmarea nervilor si implicit relaxarea persoanei respective, permitandu-i astfel un nivel superior de concentrare.

Studiul a fost efectuat pe sute de studenti ai University of East din Londra si a constat in compararea faptului ca au baut lichide – fie ca e vorba de apa, cafea, sucuri – cu notele obtinute la examene. S-a luat in considere si potentialul aratat de fiecare student pana atunci, pentru a vedea daca studentii cu o capacitate intelectuala superioara au baut mai multe lichide.

S-a observat ca cei care au venit cu bauturi la ei au avut note cu cel putin 5 la suta mai mari decat ceilalti. In cazul studentilor noi diferenta a fost si mai mare, de circa 10 procente. De asemenea, nu a contat nici ce fel de bautura au consumat, rezultatul nefiind influentat in cazul celor care au baut lichide ce contin cofeina sau zahar.

Chris Pawson, cercetator la University of East din Londra, spune ca "rezultatele ne duc la concluzia ca simplul fapt al aducerii apei in sala de examen s-a dovedit strans legat de imbunatatirea rezultatelor studentilor." Dr Mark Gardner de la Westminster University a declarat ca nu este clar de ce la noii studenti s-au vazut cele mai mari diferente. Posibilele explicatii ar putea fi ori ca, fiind nou veniti in mediul universitar sunt foarte entuziasti, ori ca sunt mai amatori de nopti "albe", in ambele cazuri ei avand o nevoie mai mare de hidratare.

Un alt studiu efectuat anterior de University of East din Londra, si care a avut ca tinta copiii intre sapte si noua ani, a aratat ca acei copii care consumau apa s-au descurcat mai bine la testele de atentie vizuala si memorie.

×
Subiecte în articol: stiinta