x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă “Lista ruşinii”

“Lista ruşinii”

13 Sep 2008   •   00:00

Reprezentanţii UNESCO ar putea pune Turnul Londrei pe lista clădirilor în pericol de dispariţie, dacă autorităţile britanice nu iau măsurile necesare pentru protejarea imediată a acestei clădiri şi a încă cinci.

Reprezentanţii UNESCO ar putea pune Turnul Londrei pe lista clădirilor în pericol de dispariţie, dacă autorităţile britanice nu iau măsurile necesare pentru protejarea imediată a acestei clădiri şi a încă cinci. Potrivit presei de pe Tamisa, care citează un raport al organizaţiei culturale din cadrul Naţiunilor Unite, Marea Britanie nu a reuşit să ţină sub control deteriorarea a şase situri - Turnul Londrei, ruinele neolitice de la Skara Brae, arhipelagul Orkney, Stonehenge şi centrele vechi ale oraşelor Edinburgh şi Bath. Construcţie care datează de pe vremea lui Wilhelm Cuceritorul – cea mai veche din capitala britanică-, Turnul Londrei urmează să fie înconjurat de noi şantiere în lucru. De-a lungul timpului, Turnul a adăpostit Monetăria, Observatorul Astronomic, Grădina Zoologică Regală, iar în subteran s-a aflat o celebră închisoare, în care erau aruncaţi reprezentanţii familiilor engleze căzute în dizgraţia regelui Henric al VIII-lea, ctitorul turnurilor de pe colţurile zidurilor care înconjoară impresionanta clădire. În ceea ce priveşte Stonehenge, UNESCO este nemulţumită de modalitatea în care autorităţile londoneze au gestionat, timp de 22 ani, situaţia unei autostrăzi construite în imediata vecinătate a ansamblului solar. Avertizările primite de Marea Britanie sunt rezultatul unei îndelungi investigaţii efectuate la toate cele şase situri. De altfel, o echipă de inspectori ai UNESCO a vizitat oraşele Edinburgh şi Bath pentru a observa dacă centrele antice au fost periclitate în vreun fel. La Edinburgh, capitala Scoţiei, experţii au constatat cu uimire că autorităţile locale au aprobat construirea unui hotel şi a unor clădiri de birouri şi apartamente chiar în inima oraşului vechi, lîngă Mila Regală (Royal Mile), o străduţă de un kilometru jumate, care leagă Castelul Edinburgh de Palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a reginei în Scoţia. Oraşul Bath, din comitatul Somerset, situat în sud-vestul Angliei a fost construit de romani şi se află pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO din 1987.

 

Descoperire senzaţională

Într-un sit paleontologic din regiunea franceză Auvergne a fost făcută o descoperire care a stîrnit senzaţie în rîndurile specialiştilor. Este vorba de un craniu fosilizat al unui mamut de stepă (Mammuthus trogontherii), descoperirea ajutîndu-i pe paleontologi să descifreze evoluţia acestor mamifere. Pînă în prezent, nu au fost găsite decît bucăţi de dinţi ai mamuţilor de stepă, iar cranii aproape niciodată. Potrivit paleontologilor Frederic Lacombat şi Dick Mol, craniul foarte bine conservat a aparţinut unui mascul care avea aproximativ 3,7 metri înălţime, care a murit la vîrsta de 35 de ani şi a trăit în acele locuri în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

 

Victimele generalului Franco

La ordinul unei instanţe judecătoreşti din Spania, mai multe organizaţii non-guvernamentale din această ţară au primit undă verde pentru a scoate la lumină rămăşiţele victimelor războiului civil. Judecătorul Baltasar Garzon încearcă să identifice victimele dictatorulului spaniol Francisco Franco din perioada 1936-1939, precum şi circumstanţele în care acei oameni şi-au pierdut viaţa. Magistratul a luat această decizie după ce a primit 1.200 de petiţii de la familiile dispăruţilor în perioada războiului civil. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa atunci este în continuare contestat, unii istorici vorbind de impresionantul bilanţ de 500.000, aminteşte Der Spiegel.

 

Budha gigant

O statuie reprezentîndu-l pe Budha a fost descoperită, săptămîna aceasta, în centrul Afganistanului. Potrivit agenţiei Reuters, arheologii au scos la lumină, pe lîngă această statuie înaltă de 19 metri, alte 89 de relicve, printre care monede şi obiecte din ceramică, aparţinînd civilizaţiilor budhistă şi islamică. Săpăturile s-au desfăşurat într-un sit din provincia Bamiyan, nu departe de ruinele statuilor gigant (foto) distruse de fostul regim taliban de la Kabul în urmă cu şapte ani.

 

Eva din Naharon

Patru schelete umane, vechi de aproximativ 13.600 de ani, au fost găsite în largul coastelor caraibiene. Potrivit cercetătorilor, unul dintre cele patru schelete aparţine unei femei, supranumită Eva din Naharon, iar experţii spun că această descoperire ar putea ajuta la descifrarea “secretului” prin care continentul sud-american a fost populat de omul modern. Oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect afirmă că scheletele umane au fost descoperite într-o peşteră submarină din largul Peninsulei Yucatan. Ei susţin totdată că aceştia au fost printre primii oameni care au locuit în regiune.

 

Haine din piele, vechi de 5.000 de ani

Centrul de Excelenţă Oeschger pentru Studii Climatice din cadrul Universităţii din Berna a expus, zilele trecute, mai multe bucăţi din piele de capră care datează din neolitic. Descoperirea materialelor vechi de cinci milenii a fost făcută la o altitudine de 2.756 de metri, în trecătoarea Schnidejoch din Alpii elveţieni. Potrivit arheologului Albert Hafner, citat de AFP, “acestea sunt cele mai vechi articole de îmbrăcăminte găsite vreodată în Munţii Alpi”. Climatologul Martin Grosjean spune că temperaturile tot mai ridicate au topit gheţarul Schnidejoch, scoţînd la lumină aceste mărturii ale trecutului.

×
Subiecte în articol: arheo