x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă „Luminiţa de la capătul tunelului” şi serotonina. Experienţele trăite de cei care ajung în pragul morţii sunt provocate de un „drog”

„Luminiţa de la capătul tunelului” şi serotonina. Experienţele trăite de cei care ajung în pragul morţii sunt provocate de un „drog”

08 Sep 2011   •   12:47
„Luminiţa de la capătul tunelului” şi serotonina. Experienţele trăite de cei care ajung în pragul morţii sunt provocate de un „drog”

Una din cinci persoane care s-au aflat in situatie critica, la un pas de moarte, declara ca au vazut 'luminita de la capatul tunelului', traind o experienta extatica ce ii face pe unii sa regrete ca au revenit printre cei vii si constienti.

Medicii au presupus ca experienta este cauzata de un drog, pe care creierul uman il produce, inconstient, pentru a usura trecerea in nefiinta. Doar ca acest drog nu a putut fi evidentiat. Pana acum.

O echipa de cercetatori ai Universitatii de Medicina Charité din Berlin a plecat de la ideea ca procesul s-ar putea sa nu fie singular in regnul animal. Cercetatorii germani au masurat nivelul serotoninei la sobolani, dupa ce acestora li s-a injectat o supradoza de anestezic. Rezultatul: nivelul serotoninei s-a triplat in momentul mortii, informeaza newscientist.com

Concluzia este cel putin surprinzatoare, intrucat serotonina este un hormon neurotransmitator a carui secretie in exces provoaca depresie, anxietate si conduce chiar la boli psihice mai grave, precum schizofrenia. Dimpotriva, in organismul indragostitilor (care traiesc experiente inaltatoare), nivelul serotoninei este redus la aproape jumatate, fata de cel normal.

Serotonina se gaseste si in unele alimente – cartofi si alte legume, cereale etc.

×