x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Matematicile SF

Matematicile SF

de Anca Aldea    |    Delia Zahareanu    |    31 Ian 2008   •   00:00

Greg Egan-"“Scara lui Schild”: O carte care se adresează cititorilor împătimiţi de ge­nul “hard science fiction”, dar şi publicului amator de SF. Matematicienii o vor gusta cu siguranţă.

O carte care se adresează cititorilor împătimiţi de ge­nul “hard science fiction”, dar şi publicului amator de SF. Matematicienii o vor gusta cu siguranţă. 

 

Când deschizi primele pagini ale “Scării lui Schild”, privirea se scufundă într-o lume a complicatelor concepte de fizică şi matematică. Greg Egan, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai genului “hard science fiction”, propune în romanul său din 2002, apărut recent în România graţie Editurii Nemira, o lume care se construieşte pe principiile matematicilor complexe şi ale unei fizici inedite.

 

INTRIGA. “La început a fost un graf asemănător mai degrabă cu diamantul, decât cu grafitul. Fiecare nod din graful acela era tetravalent: se conecta prin patru muchii cu alte patru noduri. Drumul cel mai scurt de la orice nod înapoi la sine era o buclă cu lungimea de şase muchii. Fiecare nod aparţinea la douăzeci şi patru de asemenea bucle, la patruzeci şi opt de bucle cu lungimea de opt muchii şi la patru sute optzeci de bucle care aveau lungimea de zece muchii.” Ei bine, iar acesta este doar visul personajului principal, Cass, cu care se deschide “Scara lui Schild”. Cass, o prezenţă umanoidă pe cât de interesantă pe atât de greu de înţeles din perspectiva percepţiei pe care o avem acum asupra propriilor noştri semeni, trece printr-o experienţă care o va duce la limitele înţelegerii şi ale parado­xurilor cunoaşterii umane. Greg Egan construieşte o lume care este sfâşiată între dilemele care incendiază viaţa oamenilor de ştiinţă: prezervarea unei ordini cu orice chip sau deschiderea căii pentru experimentarea până la capăt a unor noi fenomene. O carte care nu se poate lăsa din mână şi care incendiază imaginaţia.

  • Delia Zahareanu

 

 

“Forţa militară a Ordinului Negru”

Henri Landemer reuşeşte să-i surprindă chiar şi pe cei mai fini cunoscători ai istoriei secrete naziste prin cartea intitulată “Waffen SS – Forţa militară a Ordinului Negru”. Lucrarea prezintă, în detaliu, istoria de câţiva ani a celei mai de temut forţe de elită a lui Hitler. În seara zilei de 30 ianuarie 1933, când Hitler a devenit Cancelarul Reichului, numărul celor care arborau pe cascheta neagră capul de mort de argint era de circa 50.000. Numărul lor avea să atingă 150.000 la începutul lui 1940, pentru ca la ceasul “amurgului zeilor”, membrii Waffen SS să depăşească 1.500.000. “SS-ul constituie o formaţiune militară naţional-socialistă alcătuită din oameni de rasă nordică şi formând o comunitate fidelă originii sale etnice. (...) SS-iştii ştiu că fac parte dintr-un adevărat «ordin», care este deopotrivă o armată, o şcoală şi o Biserică.” Aproximativ 5.000 de români au făcut parte din trupele Waffen SS. Ofiţerii erau formaţi la renumita şcoală de junkeri de la Bad Tolz, din Alpii Bavariei. Instructorii şi elevii proveneau din peste 30 de naţiuni şi aveau un singur drapel – stindardul negru cu două litere runice albe.

  • Anca Aldea
×
Subiecte în articol: sub lupa zoom