An de an, aproximativ zece elevi din judeţul Cluj, mereu alţii, ajung în "europenele inventatorilor juniori" şi câştigă medalii de argint, bronz sau chiar aur.
Pentru prima dată în acest an, copiii sunt prezenţi la Salonul de Inventică organizat de Expo Transilvania în cadrul Târgului Internaţional Tehnic. Printre cele 450 de invenţii ale adulţilor, se află şi câteva creaţii interesante ale copiilor: scaunul electric care nu este conectat la nici o sursă de curent, o cuşca electromagnetică, o încuietoare electrică a dulapului cu jucării, precum şi prototipul unei mâini umane, cioplită în lemn, dar care îşi mişcă independent fiecare falangă.
"Anul acesta ne-am calificat la europenele micilor inventatori. Anul trecut, elevii din Turda au câştigat concursul pe secţiunea de mediu cu o aplicaţie inovativă în măsurători ale poluării Arieşului, practic cu un proiect de mediu aplicat. Inovaţia şi originalitatea aplicaţiei a surprins Europa la Festivalul ştiinţei", spune Luminiţa Chicinaş, inspector în Inspectoratul şcolar Judeţean Cluj.
PROTOTIP DE MÂNĂ UMANĂ
"Noi am realizat un prototip de mână umană şi ne-am străduit să îi asigurăm mobilitatea absolută, întocmai ca aceea a unei mâini umane, utilizând cinci motoraşe pentru fiecare deget. Urmează să legăm totul la un calculator şi să comandăm mişcarea prototipului prin computer", spun Popa Laris şi Platon George, elevi ai Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din Dej. Invenţia lor s-a numărat printre primele zece la concursul naţional "Paşi pe urmele lui Edison" şi a fost admisă în competiţia europeană Festivalul Ştiinţei.
CUŞCA ELECTROMAGNETICĂ
David Mârza de doar 13 ani este considerat de colegi şi de profesori ca fiind cel mai inventiv adolescent. Este creatorul "cuştii electromagnetice", a încuietorii electrice pentru dulapul cu jucării sau chiar al unei puşti electrice cu apă care serveşte inclusiv la udarea plantelor din gospodărie.
SCAUNUL ELECTRIC
Invenţia care i-a intrigat şi i-a atras cel mai mult pe clujeni a fost scaunul electric neconectat la nici o sursă de energie. Adevărata sursă de energie folosită de acest dispozitiv este chiar corpul uman. Trupul încarcă electric un scaun de lemn izolat. Astfel este transformată energia umană şi este pus în mişcare un obiect metalic ataşat de scaun.
Citește pe Antena3.ro