x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mii de gauri negre in centrul Caii Lactee!

Mii de gauri negre in centrul Caii Lactee!

05 Apr 2018   •   16:45
Mii de gauri negre in centrul Caii Lactee!

Un grup de astronomi sub conducerea omului de stiinta Chuck Hailey, de la Columbia University, din New York, au descoperit in centrul Caii Lactee mai multe zeci de roiuri stelare, in interiorul carora se ascund pana la 10.000 de gauri negre, scrie Science Alert.

 

Teoretic vorbind, oamenii de stiinta considerau ca in apropierea unei gauri negre supermasive, aflata in centrul Galaxiei, ar trebui sa existe un numar sporit de gauri negre ceva mai mici. Un fenomen numit densitate maxima, (in engleza density cusp), dar a carui existenta nu a fost dovedita pana acum.

Pana acum s-a crezut ca in interiorul Caii Lactee sunt in jur de 50 de obiecte supercompacte, desi simularile pe calculator ale dinamicii stelare indica faptul ca zonele cu diametrul de sase ani lumini trebuie sa continua pana la 20.000 de gauri negre.

Oamenii de stiinta au analizat datele colectate de observatorul Chandra X-ray in ultimii 12 ani. De asemenea, ei au cautat exploziile roentgen slabe, dar vizibile, legate de sistemele binare, formate din gauri negre si stele cu masa redusa. Analizand toate aceste informatii, expertii au ajuns la concluzia ca in partea centrala a Caii Lactee, pe un perimetru cu diamentrul de 3,2 ani lumina ar trebui sa fie circa 300-500 sisteme binare cu obiecte supercompacete si 10.000 de gauri negre.

 

×