O nouă peşteră, descoperită in Roma in timpul restaurării Palatului lui Augustus, poate dovedi că istoria construirii oraşului este mai mult decăt un mit, relatează BBC.
O nouă peşteră, descoperită in Roma in timpul restaurării Palatului lui Augustus, poate dovedi că istoria construirii oraşului este mai mult decăt un mit, relatează BBC. Peştera, descoperită la 16 metri adăncime, are o inălţime de opt metri şi este infrumuseţată cu mozaicuri colorate, scoici şi marmură, iar in centrul tavanului se regăseşte pictura unui vultur alb. Arheologii cred că grota poate fi legendara Lupercal şi spun că descoperirea ilustrează cum un mit poate duce la căutări reale ale unor obiecte concrete.
Legenda spune că gemenii Romulus şi Remus, fiii zeului Marte şi ai preotesei Rhea Silvia, au fost găsiţi pe malul Tibrului de către o lupoaică ce i-a dus şi i-a ingrijit in peştera cunoscută apoi ca Lupercal, salvăndu-i astfel de la moarte. Crescănd, cei doi fraţi au fondat Roma, in 753 i.Hr, dar o luptă pentru preluarea puterii a dus la moartea lui Remus, Romulus rămănănd unicul conducător al Romei. "Legenda construirii Romei este pură ficţiune. Nu cred sub nici o formă că Romulus a fost alăptat de o lupoaică. Este un mit asemănător cu mitul tipic al eroului salvat. Dar Lupercal, zidurile Palatinului, forumul, fondat de Romulus - toate sunt adevărate", a declarat pentru BBC Andrea Carandini, profesor la Universitatea "La Sapienza" din Roma.
In perioada preistoriei, un teritoriu cu "trecut" era ocupat şi repopulat in decursul timpului, devenind o altă aşezare, pentru simplul motiv că avea o anumită sanctitate, aşa că s-a reconstruit foarte mult, in special in jurul Palatinului. Şi alegerea locului de construcţie a palatului primului impărat al Romei, Augustus, a fost influenţată tot de mitul fondării oraşului. Pasiunea pe care Augustus o avea pentru mitul primului conducător al Romei era faimoasă printre contemporanii săi, mai relatează BBC.
Romanii erau pasionaţi de ruine, de locuri vechi, pline de semnificaţii, iar Lupercal a devenit un loc de veneraţie, unde preoţii organizau ritualuri complexe de celebrare a Festivalului Lupercalia, organizat in fiecare an la 15 februarie.
Doamnă romană In Anglia
Arheologii au descoperit recent un schelet foarte bine păstrat in satul Aldborough, la nord de Yorkshire, Anglia, anunţă agenţia de ştiri ANI. Satul a fost căndva un important oraş roman, Isurium Brigantium, iar scheletul se presupune că ar aparţine unei femei romane foarte instărită. Scheletul este in mare parte intact şi conţine chiar şi un set complet de dinţi. Ian Panter, conducător al echipei de arheologi, a declarat că scheletul datează aproximativ din secolul al II-lea d.Hr. Sicriul are aproape doi metri şi căntăreşte jumătate de tonă.
Mozaic din Galileea
Rămăşiţe ale unei sinagogi de bazalt şi calcar din era romano-bizantină au fost descoperite in Parcul naţional Arbel, din Galileea. Dr Uzi Leibnei, conducătorul proiectului, a declarat că designul sinagogii este un bun exemplu de arhitectură romană in Est. O trăsătură unică a sinagogii este designul podelelor construite dintr-un mozaic nemaiintălnit pănă acum, fiind compus din pietricele de 4 centimetri de diferite culori şi infăţişănd lemnari şi diverse unelte folosite de ei, alături de o clădire ce se presupune a fi un templu.
Primul muzeu subacvatic
China a inceput construcţia unui imens muzeu subacvatic, conform Daily Times. Muzeul este primul de acest fel din lume şi este construit pentru păstrarea unei epave antice şi evitarea degradării acesteia. Corabia scufundată, veche de peste 800 de ani, este numită Numărul unu al Mării Sudului şi se află la 24 de metri sub nivelul mării. "Estimăm că epava conţine de asemenea un total de la 60.000 pănă la 80.000 de comori", a declarat Wei Jun, director al Institutului de Arheologie Subacvatică al Provinciei Guangdong.
Medicamente pentru Lascaux
Cercetătorii francezi au descoperit o metodă de a stopa atacul ciupercilor care deteriorează picturile murale din Peştera Lascaux, relatează The Telegraph. Metoda salvatoare este un cocktail de medicamente antibacteriene, cunoscute ca biocide. Accesul publicului in peşteră a fost interzis, insă arheologii sunt de părere că posibilele cauze ale apariţiei bacteriilor sunt incălzirea globală şi accesul publicului la o replică a peşterii, situată in apropiere de original.(A.Z.)
Potopul lui Noe datat Ştiinţific
O chipă de cercetători britanici a reuşit să demonstreze, cu ajutorul dovezilor arheologice şi al datării cu izotopi de carbon, că potopul lui Noe a fost produs de topirea unei imense calote glaciare din nordul Americii. Topirea a produs ridicarea nivelului mării cu 1,4 metri şi a inundat 73.000 de kilometri pătraţi de sol timp de peste 34 de ani, cauzănd strămutări masive de comunităţi. Aceste mişcări de mase au ajutat la popularea unor zone din interiorul continentului şi la extinderea suprafeţei agricole.