x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Model matematic pentru SIDA

Model matematic pentru SIDA

06 Dec 2008   •   00:00

În 25 de ani, SIDA a răpus aproximativ 25 de milioane de vieţi, scrie presa franceză. Anul acesta, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 2,2 milioane de oameni au fost diagnosticaţi cu SIDA.



În statele membre ale Uniunii Europene, numărul cazurilor de SIDA a crescut, iar cele mai alarmante cifre vin din estul continentului, din ţările sărace, care nu fac parte din UE. Studiile au arătat totodată că o persoană contaminată din trei ignoră seropozitivitatea şi că 11% dintre cei contaminaţi sunt persoane tinere. Cât despre un eventual remediu împotriva acestei boli sau a virusului care o provoacă, cercetătorii nu au găsit deocamdată nici un răspuns pozitiv. Săptămâna trecută, Charlie Gilks, de la OMS, şi coautor al unui studiu în domeniu, a declarat că virusul care cauzează SIDA ar putea fi eliminat, cel puţin la nivel teoretic, în aproximativ zece ani. Există însă o condiţie: cercetătorii spun că persoanele care trăiesc în zone cu riscuri mari de infectare (în special în sudul Africii şi Malawi) trebuie să fie testate periodic şi tratate cu medicaţie corespunzătoare. Studiul publicat pe site-ul Lancet.com a fost realizat având la bază un model matematic, în care oamenii nu numai că sunt testaţi voluntar în fiecare an, dar li se şi oferă tratament de specialitate (medicamente) dacă se descoperă că sunt infectaţi cu virusul HIV. Oamenii de ştiinţă spun că iniţiative de genul educaţiei sexuale şi al circumciziei ajută la diminuarea numărului celor infectaţi cu HIV. Dacă va fi luat în calcul modelul matematic realizat de OMS, atunci numărul morţilor din cauza SIDA ar scădea, în perioada 2008-2050, cu cel puţin 50%, cazurile celor infectaţi devenind mai izolate, scrie ediţia online a ziarului american USA Today. Pentru ca acest model să fie pus în practică, este nevoie de investiţii anuale în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, cel puţin în primii ani. Din păcate, modelul ar funcţiona greoi în Africa, unde sărăcia şi sistemul de sănătate sunt foarte şubrede. Dar reprezentanţii OMS au promis că anul viitor vor organiza o dezbatere pe această temă – pentru a identifica modalităţile propice punerii în aplicare a modelului sus-amintit. La 1 decembrie 1981, SIDA a fost declarată boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie.


SUA: lapte praf sănătos

Speriaţi de veştile proaste venite din China, potrivit cărora patru nou-născuţi au murit din cauza laptelui praf contaminat cu melamină (substanţă folosită pentru fabricarea lipiciului şi a materialelor plastice şi care poate produce blocarea funcţiilor renale), americanii au efectuat propriile studii în domeniu. Autoritatea pentru sănătate (FDA) din Statele Unite a anunţat că urmele de melamină identificate în produsele aflate pe piaţa americană nu reprezintă un pericol pentru sănătate, relatează agenţia AFP, citată de Mediafax. Potrivit FDA, cantitatea de melamină depistată în laptele praf pentru bebeluşi este nesemnificativă şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică.


Medicaţia antisenescenţă

Un profesor de la Şcoala de Medicină Harvard şi cofondator al companiei Sirtris Pharmaceuticals susţine, în revista de specialitate Cell, că sirtuinele (proteine care controlează funcţiile genelor şi joacă un rol vital în procesul de îmbătrânire) ajută la "repararea" ADN-ului atunci când o persoană înaintează în vârstă. În urma studiilor, David A. Sinclair, care în urmă cu patru ani anunţa că resveratrolul (un compus natural care se găseşte în vinul roşu, în untul de alune şi în struguri) eficientizează acţiunea sirtuinelor în procesul de încetinire a îmbătrânirii, a declarat recent că momentul apariţiei medicaţiei antisenescenţă nu este foarte îndepărtat.


Gene care influenţează metabolismul uman

Cercetătorii au descoperit patru gene care influenţează metabolismul uman, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax. Jurnaliştii britanici citează dintr-un studiu efectuat pe 284 de persoane şi publicat într-o revistă de specialitate, potrivit căruia cele patru variaţii genetice determină viteza cu care organismul uman asimilează substanţele din alimente. Dacă se cunoaşte modul în care organismul unei persoane desface moleculele nutrimentelor, din care se vor produce celule, ţesuturi şi energie, specialiştii vor putea dezvolta mijloace mai optime pentru îngrijirea medicală, a declarat Karsten Suhre, cercetător la Helmholtz Center din München. Diferenţele de metabolism îi fac pe anumiţi oameni să fie mai sensibili în faţa anumitor boli şi reprezintă, totodată, motivul pentru care răspunsul organismului uman la dietă alimentară, exerciţii fizice şi medicamente diferă de la o persoană la alta. Noua descoperire va fi utilă în special în cazul maladiilor determinate de metabolism, precum bolile cardiovasculare şi obezitatea.


Sportivi detectaţi în copilărie

Un test ingenios, inventat de cercetătorii americani, îi poate depista pe copiii cu înclinaţii sportive încă de când aceştia se află în primii ani de viaţă, informează ediţia online a cotidianului New York Times. Potrivit publicaţiei, părinţii care aleg să-şi supună copiii acestui test, ajuns deja  în farmaciile americane, unde se vinde la preţul de 149 de dolari, pot afla dacă micuţii lor deţin o anumită genă denumită ACTN3. Conform acestei proceduri moderne, medicii recoltează mostre de ADN din interiorul cavităţii bucale a copilului. Investigaţiile ulterioare făcute pe baza acestora vor stabili posibilitatea ca, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, acel copil să se remarce la alergarea de viteză ori la cea de rezistenţă. Calităţi fizice absolut necesare pentru sportivii de performanţă din fotbal sau atletism.


Elveţia: heroină pentru dependenţi

Într-un referendum desfăşurat în Elveţia, oamenii au votat în favoarea unui program de furnizare a heroinei injectabile dependenţilor de droguri, după un proiect-pilot introdus în trei oraşe din Marea Britanie, informează pagina de internet a publicaţiei The Independent, preluată de Mediafax. Experţii britanici au salutat rezultatul, apreciind că un astfel de model poate fi acceptat din punct de vedere politic. Practica oferirii de droguri persoanelor dependente continuă să creeze controverse în lumea medicală, dar planul propus de autorităţile elveţiene are rolul reducerii infracţionalităţii, în mod deosebit a traficului de stupefiante.

×
Subiecte în articol: medica