x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mumiile antichităţii

Mumiile antichităţii

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

Arheologii egipteni au mai descoperit o serie de mumii destul de bine păstrate, datând din perioada greco-romană, relatează Thaindian News.

Arheologii egipteni au mai descoperit o serie de mumii destul de bine păstrate, datând din perioada greco-romană, relatează Thaindian News. Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem de Antichităţi, a declarat că unul dintre sicrie conţinea o mumie în stare avansată de descompunere, ce purta pe faţă o mască din aur. Unele mumii erau acoperite cu opt straturi de pânză şi legate cu sfoară. Descoperirea a fost făcută în Fayyoum, Egipt, şi a scos la iveală şi trei sicrie, împodobite cu picturi din Cartea Egipteană a Morţilor. Acestea datau din era ptolemeică şi conţineau coliere, alte bijuterii şi pânze pictate cu motive-cheie.

 

Locatari regali

Arheologii din Yemen au descoperit în oraşul Ibb trei morminte arhaice, relatează Yemen Observer. Cercetătorii presupun că unul din ele aparţine unei regine a dinastiei Hemiriate. Acesta a fost găsit într-o cameră din piatră, adâncă de aproximativ cinci metri şi lată de trei metri. Pe lângă mormânt, camera adăpostea şi piese mari din alabastru şi o curea din bronz de 20 de centimetri. Obiectele de aur găsite în mormânt au dus la presupunerea că defuncta provenea dintr-o familie nobilă. Şi celelalte două morminte conţineau bijuterii, dar şi două săbii din bronz. Mormântul a fost construit într-o manieră artistică şi aparţine unei persoane de mare importanţă politică.

 

Temple antice în Bangladesh

Structura din cărămidă a unui templu vechi de 1.500 de ani a fost excavată în Bangladesh, anunţă The Daily Star. Arheologii presupun că templul, descoperit în situl Vasu Bihara, aparţine dinastiei Gupta. Descoperirea include părţi de cărămizi ornamentale lungi de 35 de centimentri şi late de 27 de centimetri. Pentru a proteja structura principală s-a cons­truit şi un zid de protecţie, din acelaşi tip de cărămizi. Conform arheologului Mahabubul Alam, asistent de custode la departamentul de arheologie, se aseamănă cu templul de la Vasu Bihara, construit în timpul Dinastiei Pala. Alam sugerează că şi acesta ar aparţine aceleiaşi dinastii.

×
Subiecte în articol: arheo