x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Munca de birou provoacă obezitate

Munca de birou provoacă obezitate

de Radu Popa    |    29 Oct 2010   •   00:00
Munca de birou provoacă obezitate
Sursa foto: /Thinkstock

O activitate ce presupune prezenţa regu­la­tă în faţa unui birou, timp de opt-zece ore zilnic, poate avea consecinţe nefaste asu­pra celor care o efectuează. Potrivit cer­cetătorilor Universităţii din Montreal, func­ţionarii care efectuează muncă de birou au devenit mai puţin activi, de-a lungul ul­ti­melor trei dece­nii, fapt ce explică înmulţirea nu­mărului de persoane afectate de obezitate în rân­durile acestora.

PARADOXURI
Potrivit lui Carl-Étienne Juneau, cercetător în cadrul Departamentului de Medicină Preventivă şi Socială a instituţiei de învăţământ menţionate, deşi oamenii consumă hrană mai bună şi efectuează mai multe exerciţii fizice decât în anii '70 ai secolului trecut, aceştia sunt afectaţi, în număr tot mai mare, de obezita­te. Specialistul este de părere că viaţa pro­fe­sio­nală a persoanelor angajate este pu­ternic influenţată de fenomenul respectiv. Juneau şi colegii săi au folosit rezulta­tele furnizate de Institutul Canadian de Statis­tică pe baza răspunsurilor a 132.000 de su­biecţi.

Cerce­tă­torul canadian e de părere că lipsa activi­tăţii fizice în timpul orelor petrecute la servi­ciu constituie cauza creşterii numărului ca­zurilor de obezitate cu 10% între anii 1978 şi 2009 în rândul celor care stau, în majoritatea timpului, la birou. Omul de ştiinţă a ţinut să menţioneze şi o concluzie parado­xală des­prin­să în urma întocmirii studiului. Deşi spe­cialiştii se aş­tep­tau ca dezvoltarea urba­nă să provoace o creştere a numărului de per­soa­ne „dependente de maşină", un număr tot mai mare de locuitori ai oraşelor, atât de sex feminin, cât şi masculin, au început să des­făşoare activi­tăţi mai sănătoase, precum mersul pe jos sau deplasarea cu bicicleta.

„ERUPŢII" DE MIŞCARE
Juneau recomandă pentru combaterea sedentarismului şi prevenirea instalării obezităţii în cazul persoanelor care desfăşoară o activi­tate de birou o soluţie complexă. Aceasta presupune combinarea sportului, activi­tăţii profesionale cotidiene şi a transpor­tului. De exemplu, specialistul consideră mult mai eficientă efectuarea unor reprize scurte de exerciţii fizice decât concentarea efortului într-o singură etapă prelungită. El recomandă, de asemenea, efectuarea unor plimbări în pauza de masă şi urcarea sau coborârea repetată a scărilor de la locul de muncă. Juneau consideră că exerciţiile fi­zice la locul de muncă nu mai pot constitui o activitate individuală, fiind recomandată efectuarea lor în grup. Specialistul canadian a adus în sprijinul teoriei sale ideea reducerii taxelor pentru părinţii care-şi înscriu copiii la cursuri de educaţie fizică. O iniţiativă asemănătoare ar putea fi adoptată şi în cazul adulţilor la locul lor de muncă.

×
Subiecte în articol: stiinta