x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA dezvoltă cel mai puternic vehicul spaţial din istorie: Destinaţia finală, Marte!

NASA dezvoltă cel mai puternic vehicul spaţial din istorie: Destinaţia finală, Marte!

15 Sep 2011   •   07:17
NASA dezvoltă cel mai puternic vehicul spaţial din istorie: Destinaţia finală, Marte!

Agentia spatiala americana a anuntat un plan de dezvoltare a "celei mai puternice rachete spatiale din istorie". Space Launch System (SLS) "va folosi tehnologie avansata si va oferi noi posibilitati pentru explorarea umana dincolo de orbita Pamantului".

Space Launch System va fi conceput sa transporte vehiculul Multi Purpose Crew, bazat pe designul capsulei Orion, precum si alte echipamente tehnice pe orbita Pamantului sau alte destinatii, anunta NASA. In plus, SLS va servi drept rezerva pentru servicii de transport comerciale si internationale la Statia Spatiala Internationala, anunta nasa.gov.

"Odata cu el, sistemul va crea locuri de munca bine platite, ca asigura suprematia americana in spatiu si va inspira milioane de oameni din toata lumea", a declarat Charles Bolden, cercetator NASA. "Presedintele Obama ne-a indemnat sa fim indrazneti si sa avem vise marete si exact asta vom face. Visul nostru este sa ajungem sa pasim pe Marte", a mai spus Bolden.

Racheta va utiliza un sistem de propulsie bazat pe hidrogen si oxigen lichid, care va include motoarele RS-25D / E din programul spatial folosit pana in prezent pentru etapa principala de ardere si motorul J-2X, pentru etapa superioara.

SLS va folosi si sisteme de propulsie solide pentru zborurile initiale de dezvoltare, in timp ce urmatoarele sisteme de propulsie vor fi alese pe baza cerintelor de performanta.

Space Launch System va avea o capacitate utila initiala de peste 77 de tone, aproximativ greutatea a 40 de vehicule utilitare sport. Ulterior, capacitatea va fi marita la 130 de tone metrice, adica mai mult de 143 de tone.

Prin comparatie, navetele spatiale - ultima dintre ele, Atlantis, si-a incheiat ultima misiune in iulie - aveau o capacitate maxima de transport de 27 de tone.

Dezvoltarea proiectului va costa aproximativ 18 miliarde de dolari pana in 2017, cand va fi efectuat primul test de zbor fara pilot, si circa 35 miliarde de dolari pana la efectuarea primului zbor cu echipaj, programat in 2021.

John Logsdon, fostul director al Space Policy Institute, atasat al Universitatii George Washington, considera ca Statele Unite ale Americii vor solicita o cooperare internationala pentru astfel de misiuni, avand in vedere costurile lor extrem de ridicate. El a mai spus ca un modul de aterizare - necesar pentru a cobori pe un asteroid si pe Marte - nu a fost conceput deocamdata.


×